Životní styl, 6. 9. 2023

Foto: Shutterstock

Potřebujete rychle zhubnout do šatů? S touhle dietou to bude hračka, až čtyři kila za týden. To slibuje Peganova dieta. Co všechno obnáší a jakou dobrotu si můžete dopřát třeba k večeři?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Pegan je člověk, který se stravuje kombinací dvou typů populárních diet, jmenovitě paleo (bezlepková dieta) a vegan (strava bez živočišných produktů). Za den tak jedinec sní pět šálků zeleniny a ovoce (nebo i víc, ovšem podmínkou je zelenina a ovoce s číslem glykemického indexu pod 69), čtyři porce potravin bohatých na sacharidy, tři porce potravin bohatých na bílkoviny a dvě porce jídla se zdravými tuky. To vše doplní jednou porcí v podobě náhražky mléka. Tato dieta, která se spíš dá nazvat životním stylem, pomáhá bojovat proti obezitě a chorobám s ní spojeným. Tedy pokud se dodržuje správně a disciplinovaně.

Jak odlehčit svůj život?

Mark Hyman, ředitel Centra kliniky funkčního lékařství v americkém Clevelandu a autor tohoto konceptu, tvrdí, že každý může najít rovnováhu mezi rostlinnými a živočišnými zdroji. Paleo strava omezuje konzumaci masa a nedovoluje konzumaci mléka, obilí, luštěnin a zpracovaných potravin.

Ukázalo se, že tento typ stravování má příznivý účinek na pacienty s diabetem typu 2 a rizikem kardiovaskulárních chorob. A podobně je na tom i veganství, jež se neustále rozmáhá. Ostatně časopis The Economist označil minulý rok, tedy rok 2019, za rok veganství. Lidí, kteří se vzdávají masa a živočišných výrobků, totiž stále přibývá. A co z těchto dvou stylů konkrétně vzešlo?

Tohle byste měli jíst

Chcete-li se stát peganem, zvyšte spotřebu ořechů, tedy zdravých tuků. Pravidelně si dopřávejte ovoce a zeleninu, olivový, avokádový a lněný olej. Při peganově dietě se nemusíte vzdávat masa, ovšem všeho s mírou. Volně lovené ryby a steaky z kvalitního masa s ověřeným původem jsou povolené, pokud nejste vegetariáni nebo vegani. (Pak sáhněte spíš po červené řepě, mrkvi, kapustě, špenátu nebo sóje.)

Vždy se však řiďte se pravidlem, že 75 až 80 % vašeho talíře musí mít rostlinný původ. (Masová část by měla být velká asi jako sevřená dlaň.) Zbytek doplňte zeleninou, která je skvělým zdrojem vlákniny, vitaminů, minerálů a dalších fytonutrientů, jež zlepšují zdraví a chrání před různými nemocemi. Dále řekněte „ne“ mléčným výrobkům přispívajícím k obezitě, cukrovce a srdečním chorobám. Místo toho preferujte ovocné šťávy a olivový nebo kokosový olej.

Jeden den peganem

Také omezte spotřebu luštěnin, ke kterým patří čočka nebo fazole. Přestože jsou dobrým zdrojem bílkovin, doporučuje se pouze jeden šálek denně. Vyhnete se tak zažívacím problémům. Vyvarujte se i geneticky modifikovaným potravinám a těm, které obsahují přísady, konzervační látky, umělé barvy a aromatické látky. Pokud si říkáte, že je to všechno nějaké komplikované, změníte názor, až uvidíte konkrétní jídelníček. Ten může vypadat následovně.

Brzy ráno si dopřejte 2 čajové lžičky pískavice řeckého sena (semena namočená přes noc ve sklenici vody). Za snídani považujte 1 vysokou sklenici bílkovinového koktejlu z kokosového másla a bobulí, semen, ořechů a neslazeného mandlového mléka. Svačinou je 1 jablko.

K obědu se nabízí velký salát s avokádem, konzervovaným lososem nebo sardinkou a dýňová semínka. Odpolední svačinu zastane 1 okurka. A jak je to s večeří? Ryba, kousek jehněčího nebo kuřecího masa z ekologické farmy (vegani nahradí sójou), k tomu zelenina a pečené houby.

Zdroje: WomansWorld.com; VeryWellFit.com; LiveStrong.com

Autor článku: Ivana Koutná