Životní styl, 28. 9. 2022

Foto: Shutterstock

Je jedno jídlo denně? Někteří lidé se k něčemu takovému upínají z důvodu vidiny rychlého úbytku tuku. Rizika však mohou převažovat nad výhodami. Nebo je to celé jinak?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Přerušovaný půst (intermittent fasting, IF) je označení pro stravovací vzorec, kdy se střídají fáze půstu a fáze jídla. Není postaven na počítání kalorií ani konkrétním jídelníčku, pouze poukazuje na dobu, kdy pokrm zařadit.

Mezi běžné vzorce přerušovaného půstu patří 16 hodin půstu a osmihodinové okno pro jídlo, přičemž se tento plán doporučuje spíš pro muže. Pak je tu taky něco pro dámy. 14 hodin půstu a desetihodinové okno pro jídlo. V poslední době se však rozmohl trend jednoho jídla denně, tedy vzorce 23/1 (23 hodin půstu a jedna hodina na jídlo). Obvykle přitom pokrm vychází na večeři. Během dne se pak nekonzumují žádné jiné kalorie. Jak je to se skutečnými účinky?

Individuální dopady. S čím počítat?

Většina lidí si okno pro jídlo zvolí před 19. hodinou. Některé výzkumy, jako například ten z roku 2020 provedený v britském Nationa Institute of Aging a publikovaný v prestižním časopise New England Journal of Medicine, však naznačují, že snídaně je lepší, neboť může pomoci kontrolovat glukózu později v průběhu dne a snížit riziko diabetu 2. typu. Jiní vědci však oponují a tvrdí, že naopak přeskočení snídaně může být ve skutečnosti přínosem – tedy aspoň s ohledem na větší úbytek kalorií. Musíte se tedy rozhodnout, o co vám vlastně jde. Pak je tu taky ta věc se složením jídelníčku.

Jedni doporučují jíst zdravá, na živiny bohatá jídla, ale většina jednotlivců se uchyluje k libovolným pokrmům. „Když jen jedno jídlo denně, tak takové, na jaké je chuť!“ Pravda je však taková, že smažený sýr s hranolky pro zdraví, trávení nebo tepny není to pravé ořechové. No dobře, když se všechno dodržuje tak, jak má, udává se, že přerušovaný půst zvyšuje hladiny růstového hormonu, čímž podporuje spalování tuků a budování svalové hmoty. Hovoří se také o zmírnění rizika srdečních onemocnění. Pravda to ovšem být může, ale nemusí.

Pane doktore, co vy na to?

Když se jedna ze studií, provedená na University of California a publikovaná v časopise JAMA Internal Medicine, zaměřila na vzorec jednoho jídla denně, prokázalo se, že mnoho ze zúčastněných dobrovolníků sice zaznamenalo úbytek tuku – bez komplikací, ale pro ty zbývající přerušovaný půst symbolizoval zvýšení hladiny cholesterolu a krevního tlaku. Tento typ stravování tedy rozhodně není vhodný pro každého, a před každým pokusem byste se i vy měli poradit se svým lékařem.

Co se týče konkrétně jednoho jídla denně, tak reálně hrozí, že budete mít hlad, a to ne zrovna malý. Také počítejte s únavou v důsledku nerovnoměrného zásobování energií. Většina lidí si stěžuje i na slabost, podrážděnost a třesoucí se končetiny v důsledku toho, jak klesá hladina cukru v krvi. Časté jsou i potíže s koncentrací.

Zdroje: Effects of Intermittent Fasting on Health, Aging, and Disease; Research on intermittent fasting shows health benefits; Effects of Time-Restricted Eating on Weight Loss and Other Metabolic Parameters in Women and Men With Overweight and Obesity; Time-Restricted Eating Doesn’t Work for Weight Loss

Autor článku: Ivana Koutná