Životní styl, 12. 7. 2022

Foto: Shutterstock

Zelený čaj má při pravidelné konzumaci mnoho prokázaných zdravotních výhod. Jak ale funguje v případě, kdy potřebujete shodit nějaké to kilo? Důležitý je počet šálků.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Zelený čaj se používal v tradiční medicíně v Indii, Číně, Japonsku a Thajsku. Podle některých zastavuje krvácení, hojí rány, snižuje horečku a krevní cukr, nebo také podporuje trávení. Mnozí se však k němu obrací s vidinou úbytku kil. Oprávněně. Proč je to správná volba?

Má nízký obsah kalorií

Šálek zeleného čaje obsahuje pouze 2 kalorie a 0,47 g sacharidů, přitom se jedná o přírodní nápoj, který je hotový za pár minut. Navíc se může pochlubit polyfenoly známými jako katechiny. V zeleném čaji se dokonce nacházejí čtyři typy katechinů, jež mají antimikrobiální, protizánětlivé, protirakovinné a antioxidační vlastnosti. Studie provedená v roce 2019 na Tokijské univerzitě také odhalila, že příjem katechinu 690 mg po dobu 12 týdnů u dobrovolníků snížil množství tělesného tuku, celkový cholesterol a zároveň i obvod pasu.

Obsahuje kofein

Spolu s katechiny je zelený čaj plný kofeinu. Ten ovlivňuje energetickou rovnováhu zvyšováním energetického výdeje, čím se podílí na spalování kalorií, zvyšování termogeneze a oxidaci tuků. Prima zjištění, že?

Podporuje metabolismus tuků

Katechiny zeleného čaje jsou antioxidanty. Antioxidanty pomáhají odplavovat toxiny z těla, což ve výsledku eliminuje oxidační stres a riziko metabolického syndromu. Australští vědci zjistili, že extrakt ze zeleného čaje zvyšuje oxidaci tuků nejen v průběhu cvičení, ale i po něm. To je pro hubnutí dobrá zpráva.

Potlačuje chuť k jídlu

Je známo, že katechiny a kofein zároveň potlačují „žravou“. Konzumace zeleného čaje se podílí na pocitu sytosti už jen tím, že zvyšuje hladiny hormonů, jež potlačují chuť k jídlu.

Zbavuje břišního tuku

Břišní tuk je poměrně běžným problémem. Bývá spojen s cukrovkou, kardiovaskulárním onemocněním a některými druhy rakoviny. Naštěstí výzkumné studie potvrdily, že tolik vychvalované katechiny snižují obvod pasu u seniorů s metabolickým syndromem. Stálý příjem „zelenáče“ tak zkrátka redukuje viscerální tuk.

Zlepšuje fyzický výkon

Pravidelné cvičení je velmi důležité pro zdravé a udržitelné hubnutí. Mnoho lidí si však stěžuje na nedostatečnou výdrž a sílu. Šálek zeleného čaje před cvičením všechno tohle může vyřešit. Zelený nápoj podporuje vytrvalostní kapacitu svalů, pozitivně ovlivňuje fyzické výkony a v neposlední řadě se podílí na regeneraci svalů. Odborníci však doporučují pít 2 až 3 hrníčky denně, ne více. Nadměrná konzumace zeleného čaje totiž může poškodit játra a ledviny.

Zdroje: Japanese Green Tea Weight Loss Benefits; The effects of green tea on weight loss and weight maintenance

Autor článku: Ivana Koutná