Životní styl, 3. 8. 2022

Foto: Shutterstock

Toto léto je spíše tropického charakteru a vlny horkých dnů zasahují do našeho každodenního života. Je jasné, že s vyšší teplotou se doporučuje dodržovat adekvátní pitný režim. Jak bychom se však měli stravovat a sportovat v těchto dnech? Podívejte se na doporučení výživového poradce Lukáše Vrány.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Bez chuti a zájmu?

Řada z vás si všimla, že v horkých letních dnech se snižuje chuť na jídlo a chybí nálada na pohybovou aktivitu (možná s výjimkou vodních sportů). Proč tomu tak je?

Chuť na jídlo klesá, protože tělo se snaží udržet chladné. Všechny tělesné funkce, včetně trávení, vytvářejí teplo. Proto tělo snižuje chuť na jídlo, aby nemuselo vynakládat nadbytečnou energii na ochlazování. Stejný princip platí i pro většinu sportů, protože se při nich svaly zahřívají.

V hlavní roli elektrolyty

Více pocení vede k nerovnováze elektrolytů. A nejedná se pouze o sodík. Pocením se tělo snaží udržet v normálu svoji teplotu, která se zvyšuje vlivem sportu anebo vysokých teplot. Samotná voda, zejména pro sportovce, ale nemusí vždy stačit.

„Sodík není jediným elektrolytem, který ztrácíme. Myslet musíme také na vápník, hořčík a draslík. Pokud si chceme zachovat výkonnost, je vhodné tyto prvky, zejména v kombinaci sportu a horkého počasí, doplňovat,“ upřesňuje Lukáš Vrána.

Co dělat?

Jezte více potravin bohatých na vodu, tedy ovoce a zeleninu. Tyto potraviny pomohou se zvýšenou potřebou hydratace a pomohou zabránit přehřátí organismu. Typickým ovocem (jde vlastně o plodovou zeleninu), které můžeme jednoznačně doporučit, je vodní meloun. Obsahuje přibližně 90–92 % vody. Mezi zeleninu s nejvyšším obsahem vody pak můžeme zařadit salát (96 % vody), řapíkatý celer, ředkvičky, okurky, cukety, rajčata (vše 95 % vody) nebo třeba zelenou papriku (94 % vody).

Zeleninou obecně chybu neuděláte, avšak u ovoce dejte pozor na nadměrnou konzumaci kvůli přísunu jednoduchých sacharidů. Ostatní složky potravy konzumujte adekvátně svému životnímu stylu (sportovci mají vyšší potřebu energie i bílkovin atp.). I když nemáte na jídlo moc chuť, dodržujte alespoň minimální přísun bílkovin, orientačně přibližně 1 g / kg hmotnosti / den.

„Sport můžete naplánovat jinak než obvykle. Např. fitness centra bývají klimatizovaná, uvnitř bývá stabilní prostředí. Outdoorové aktivity provozujte ráno, nebo později odpoledne/navečer. Lze také upravit intenzitu sportovní aktivity. Nezapomínejte na pauzy a na dodržování pitného režimu, pocení je v teplém počasí intenzivnější,“ upozorňuje Lukáš Vrána.

Nevzdávejte se pohybu, jen jej přizpůsobte. Nevynechávejte jídlo, upravte jej podle aktuálních potřeb. Dodržujte pitný režim, v horkém počasí může deficit vody vést až ke kolapsu. A stačí vydržet – horké dny přejdou a pak se vše vrátí do normálu. Mezitím můžete vyzkoušet osvěžující recept ideální do horkých letních dnů.

Kokosová miska s borůvkovou zmrzlinou

Co budete potřebovat:

  • 200 g borůvek (mohou být i mražené) + pár na ozdobení
  • 2 banány
  • strouhaný kokos
  • granátové jablko
  • kokosový ořech (na servírování)
  • bílý jogurt

Postup:
Oloupejte banány, rozdělte na kousky, vložte do sáčku a dejte přes noc do mrazáku. Druhý den dejte banány spolu s borůvkami do mixéru a rozmixujte na hladký krém. Rozbijte kokosový ořech a jeho poloviny použijte jako misky. Hotovou zmrzlinu můžete ozdobit borůvkami, semínky granátového jablka a strouhaným kokosem.

Pro krémovější konzistenci můžete přidat i neslazený bílý jogurt.

Zdroj: TZ The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan

Autor článku: Petra Chmelová