Odbornice radí, které zásady dodržovat, když chcete zhubnout

Životní styl, 13. 1. 2022

Foto: Shutterstock

Mezi nejčastější novoroční předsevzetí patří přání související s hubnutím, zdravějším stravováním a pravidelným sportováním. Mnozí se však mylně domnívají, že zvládnou změnu životního stylu ze dne na den. Jak si vytvořit udržitelný zdravý životní styl a jakým chybám vyhnout?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Na dni nezáleží

„Od Nového roku začínám! Další pondělí se do toho skutečně opřu!“ Jsou vám tyto fráze povědomé? Ačkoliv se začátek roku, týdne nebo měsíce může zdát jako ideální doba k tomu, abyste si nastavili nový životní směr, zdravý a především udržitelný životní styl není nutné časově ohraničovat. „Není důležité, jestli začnete první den v měsíci nebo kdykoliv potom. Podstatné je začít, mít odhodlání a nepropadnout krátkodobým extrémním dietám. K dosažení cílů je klíčové také to, že začnete o jídle přemýšlet jinak,“ vysvětluje Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně center pro výživu Naturhouse.

Zajímavost: Změna přemýšlení o jídle může vypadat například tak, že jakmile začnete mít hlad, připravíte si zdravou svačinku a nebudete se týrat další dvě hodiny hlady, abyste pak nakonec vyplenili všechny zásoby v ledničce. K této a dalším změnám v myšlení může být velmi nápomocný výživový poradce, v některých případech i lékař či psycholog.

Pozor na drastické diety

Myslíte-li to se změnou životního stylu skutečně vážně, zapomeňte jednou pro vždy na tukožroutské polévky, rádoby zázračné pilulky, čaje a další přípravky na hubnutí. Ke zdravé a štíhlé postavě nevedou žádné zkratky. Zaměřte se na kvalitní stravu a ke svému cíli směřujte krůček po krůčku.

„Drastické diety nejsou pro tělo žádným přínosem. Omezení alkoholu a sladkého pití naopak ano. Pijte proto čistou vodu nebo čaje, udělejte si na talíři vždy místo pro zeleninu a nezapomínejte na ovoce. Zaměřte se na celozrnné přílohy (těstoviny rýže, pečivo), bílkoviny v podobě libového masa, ryb, vajec a mléčných výrobků,“ radí Ing. Michaela Ryglová, odborná garantka výživy za společnost Bonavita.

Zajímavost: Nezapomínejte doplňovat jídelníček o komplexní sacharidy. Budete mít díky nim dostatek energie a v případě, že sportujete, vám pomohou s regenerací. Výborným zdrojem sacharidů a zároveň vlákniny, která zasytí, jsou ovesné vločky. Disponují perfektním nutričním složením, navíc je můžete upravit na mnoho způsobů.

Jakýkoli pohyb se počítá

Kamenem úrazu při snaze zhubnout bývá neschopnost či neochota zařadit do každodenního života dostatečné množství pohybu.

Sedavý způsob života je nešvarem moderní doby a má negativní dopad nejen na postavu, ale celkově na zdraví. Proto svým klientům radím, aby pravidelně chodili alespoň na krátké procházky. Stačí vystoupit o zastávku dříve a zbytek dojít. Krásně si pročistíte hlavu a domů dorazíte s lepší náladou,“ říká Věra Burešová a dodává, že některou z procházek můžete klidně spojit s návštěvou kavárny.  Zároveň však upozorňuje na to, že je potřeba přemýšlet o tom, co si tam objednáte. „Vyvarujte se sladkých nápojů, alkoholu a kávových nápojů se šlehačkou či s různými ochucovadly. Raději si dejte neslazený čaj, neslazenou domácí limonádu nebo kvalitní kávu bez cukru,“ doporučuje výživová poradkyně.

Zajímavost: Kombinace správně nastaveného jídelníčku a pohybu může hubnutí velmi usnadnit a urychlit. Pokuste se proto vyjít ze své komfortní zóny a začněte dělat věci, které jste nikdy dříve nedělali. Nebojte se být kreativní! Můžete začít posilovat, běhat, tancovat, cvičit jógu, vyzkoušet lezení na stěně. Vyberte si cokoliv, co vás bude bavit, těšit a rozvíjet.

Pěkně doma u plotny

V dnešní době si můžeme prakticky kdykoliv objednat hotové jídlo domů, do kanceláře nebo si pro něj někam skočit. Jenže díky této snadné dostupnosti potravin máme mnohem menší motivaci připravovat si jídlo doma a v případě, že se snažíte zhubnout, to může mít negativní následky.

Jídlo z restaurace může být kvalitní a zdravé, pokud si ho však nepřipravíte sami, nikdy nebudete mít dostatečný přehled o tom, co za den sníte a nenaučíte se o jídle ani správně přemýšlet,“ tvrdí Michaela Ryglová a dodává, že nemusíte být zkušení kuchaři, abyste si připravili chutné a nutričně hodnotné jídlo. Začněte něčím jednodušším a nepřepalte ani frekvenci vaření. Pro začátek si vařte třeba třikrát týdně.

Zajímavost: K přípravě rychlých a lehce stravitelných jídel můžete použít celozrnný bulgur, který si navíc můžete připravit s předstihem. Chutná totiž výborně i za studena (například ve formě salátu). Nejběžnější úpravou bulguru je napaření a dochucení zeleninou, olejem a citrónem. Přidat k němu ale můžete i libové maso či fermentované sójové produkty.

Zdroj: TZ Naturhouse + TZ Bonavita


Zobrazit diskuzi ke článku