Životní styl, 2. 7. 2022

Foto: Shutterstock

Ať už se chystáte navštívit rodinu, objevovat nová místa nebo relaxovat na pláži, dovolená je důležitá pro udržení životní pohody. Dává nám šanci vypnout, osvobodit se od shonu všedního dne a více se sblížit s přáteli, blízkými nebo sami se sebou.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Podle fitness expertky Samanthy Clayton je dovolená rovněž skvělou příležitostí ke zvýšení fyzické aktivity a nastartování zdravého životního stylu. „Udržet si nové návyky během každodenního hektického režimu není snadné, takže jako trenérka často klientům doporučuji, aby se změnou začali právě na dovolené. Vím, že pro mnoho lidí je dovolená naopak vítanou příležitostí dopřávat si a dietu i cvičení hodit za hlavu. Pokud ale opravdu chcete změnit svůj životní styl, dovolená vám poskytne vhodné podmínky k tomu, abyste udělali první krok,“ dodává.

Fit i na dovolené

Naplánujte si cvičení v průběhu dne

Udělejte si čas na cvičení, ať už to bude třeba rychlá návštěva hotelové posilovny před výletem za památkami nebo krátká sestava před spaním.

Objevujte nové možnosti zdravého stravování

Pomocí aplikací ve svém smartphonu můžete snadno najít restaurace s nabídkou zdravých jídel. Můžete také navštívit místní supermarket a experimentovat s přípravou nejrůznějších svačin. Možná, že ochutnáte nové exotické druhy ovoce a zeleniny, které jinde neseženete, nebo si domů odvezete jedinečnou kulinářskou inspiraci.

Odpočívejte a relaxujte

Kromě času na trénink si vyhraďte i čas určený jen na odpočinek. Přispěte si nebo si dopřejte uklidňující koupel. Skutečná relaxace a meditace má příznivý vliv jak na vaše dlouhodobé tréninkové výsledky, tak na celkovou pohodu. Pokud vaše výsledky stagnují, právě odpočinek vám může pomoci, jelikož je klíčovou součástí celého fitness procesu.

Nehledejte výmluvy

Při plánování dovolené si dopředu zjistěte možnosti zdravého stravování a prostorů pro fyzické aktivity. Každý plán vám ušetří čas. Pokud se budete snažit a nenecháte vše na poslední chvíli, obstarání zdravého jídla a vtěsnání pohybu do dovolenkového programu bude hračka.

Dovolená jako plus

Už jen samotný akt odjezdu na dovolenou je pro naše tělo a mysl zdravý. Přesvědčte se sami o jejích přínosech:

  • Pode průzkumu americké společnosti Gallup přispívá dovolená k celkové pohodě a kvalitě života, a to nezávisle na výši příjmu či typu dovolené.
  • Studie prokázaly, že lidé jsou šťastnější, když se těší na dovolenou, než když si pořizují materiální odměny. Zážitky mají zkrátka větší váhu.
  • Odpočatý zaměstnanec je produktivnější. Výzkum prokázal, že dovolená za správných podmínek zlepšuje náladu a produktivitu zaměstnanců. Stres při cestování vás ale může o všechny tyto přínosy připravit, plánujte proto raději vše dopředu.

„Nejdůležitější je starat se o své tělo, zdravě jíst a cvičit. Jedině tak se budete cítit lépe, mít více energie a sníží se vaše hladina stresu. Dovolenou si tak užijete mnohem více,“ dodává Clayton.

Zdroj: TZ Herbalife Nutrition / Samantha Clayton

Autor článku: Ivana Koutná