Životní styl, 19. 8. 2022

Foto: Shutterstock

Švihadlo dávno není jenom pro děti. Pro dospělé je cenným nástrojem pro budování fyzičky a hezkých tělesných tvarů. Ještě jste ho nezačlenili do své cvičební rutiny? Jaká škoda! O co všechno přicházíte a kam by vám lano mělo sahat?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Pryč jsou ty doby, kdy skákání přes švihadlo představovalo méně oblíbenou formu fyzického pohybu o hodinách tělocviku na základní škole. Teď obyčejný „špagát“ s rukojetí používají i nadšenci fitness. Na finance je to nenáročný sport, který má i své mistrovství světa. A mnozí na něj nedají dopustit. Právem. Skákání tohoto typu představuje 10 až 15 spálených kalorií za minutu. Jeho benefity však sahají mnohem dál. Proč a jak se díky němu i vaše tělo změní k nepoznání?

Komplexní protažení horní i spodní části těla

Jedno švihadlo a pár minut pohybu protáhne celé tělo, zbaví vás tuku a umožní práci s bicepsy, tricepsy, rameny i stehny.

Spalování kalorií

Obyčejná šňůra má v moci spalování kalorií, a to i na poměrně malém, stísněném prostoru. Deset minut skákání denně zároveň buduje kondici. Nováčci by však měli začít kratšími relacemi, kupříkladu dvou až tříminutovými workouty.

Podpora výdrže a koordinace

Boxeři i jiní sportovci švihadlo používají poměrně pravidelně. A důvod? Zlepšuje jejich sílu, vytrvalost, rovnováhu i koordinaci. Díky němu se také zvyšuje kapacita plic. Ostatně, všechny typy aerobní zátěže maximalizují absorpci kyslíku, takže se rozhodně máte na co těšit.

Srdce jako zvon

Skákání přes lano je skvělá forma kardio cvičení, jež zvyšuje srdeční frekvenci. To umožňuje srdečním svalům tvrději pracovat na pumpování okysličené krve do těla. Ve výsledku to znamená posilování i pro srdce.

Harmonizace psychiky

Cvičení se švihadlem je zkrátka zábava, takže pozitivně ovlivňuje náladu, konkrétně krotí splíny, úzkosti a deprese. Abyste však mohli těžit ze všech jeho výhod, musíte mít ke cvičení s ním ideální podmínky.

Jak začít?

Skákání přes švihadlo nepraktikujte po vážném zranění nebo hned po operaci. Vyčkejte na souhlas fyzioterapeuta. Také upravte délku lana. Když si stoupnete do jeho středu, mělo by u začátečníků sahat po úroveň ramen. U mírně pokročilých je to úroveň podpaží, zkušení machři si švihadlo nastavují na délku mírně nad prsa. Ti už ale ovládají i dvojšvihy. Před samotným skákáním se zahřejte a mějte na sobě sportovní boty tlumící nárazy.

Zdroje: 10 health benefits of jumping rope and helpful tips for beginners from celebrity trainer Jillian Michaels; 10 Benefits of Jumping Rope for When You Need to Shake Up Your Cardio

Autor článku: Ivana Koutná