Životní styl, 25. 7. 2022

Foto: Shutterstock

Hubnutí není snadná disciplína, což jistě potvrdí každý, kdo se už někdy snažil shodit pár přebytečných kil. Pokud se člověk konečně odhodlá a začne hledat informace, jak na to, aby to tentokrát vyšlo, narazí na nespočet rad a pravidel, které musí bezpodmínečně dodržovat, jinak s váhou ani nehne: poslední jídlo v 5 hodin, žádné ovoce, připravovat si alespoň 6 malých různých jídel denně, ráno a odpoledne cvičit, spát 9 hodin… Že by váš den musel mít přes 30 hodin a stejně by to nestačilo, abyste stihli k tomu všemu také kvalitně žít?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Jak je to tedy ve skutečnosti? Jan Vyjídák, poradce ve zdravotnictví, vyvrací ty největší mýty, které se stále objevují s tématem hubnutí, a uvádí je na pravou míru.

Mýtus 1: Díky tomu, že cvičím, nemusím se vůbec hlídat v jídle!

Naopak, v posledních letech se objevují nové poznatky o tom, že radikálního snížení hmotnosti, a tedy nepřímo zlepšení zdraví, lze snadno dosáhnout i bez zvýšení fyzické aktivity.

„Například u lidí s metabolickým syndromem či cukrovkou 2. typu se ukázalo, že klinicky významné redukce hmotnosti je možné dosáhnout bez zásadního zvýšení pohybu,“ vyvrací Jan Vyjídák tvrzení, že zvýšení fyzické aktivity je bezpodmínečně nutné k úspěšné redukci hmotnosti.

Jedním dechem ale dodává, že v rámci vyváženého zdravého životního stylu a také k udržení snížené hmotnosti je samozřejmě sport a pobyt na čerstvém vzduchu velice důležitý – jak pro fyzické, tak pro psychické zdraví.

Mýtus 2: Při dietě stačí, že budu jíst méně. Kvalita jídla není rozhodující.

Na kvalitě potravin záleží vždy, nejen když se snažíte shodit přebytečná kila! Samozřejmě to neznamená, že člověk musí konzumovat pouze potraviny s nálepkami bio a eko, ale zaměřit by se měl hlavně na čerstvé a kvalitní potraviny.

Pokud se ale člověk snaží snižovat hmotnost právě pomocí redukčních programů zahrnujících potravinářské produkty, pak dává smysl vyhledat takové programy a výrobky, které jsou ověřené v robustních klinických studiích, jako je například PREVIEW, DROPLET či DiRECT,“ vysvětluje Vyjídák s tím, že na jejich nutriční složení, účinnost a bezpečnost se  lze spolehnout.

Mýtus 3: Pár kilo zvládnu shodit sám nebo sama, k čemu by mi byl odborník?

Tady platí známé pravidlo: Ve dvou se to lépe táhne! Řekněte upřímně, kolikrát už jste si řekli, že těch pět kilogramů navíc shodíte? Pustili jste se do toho se vší parádou a vydrželi přesně 4 dny. Ve chvíli, kdy jste přemýšleli nad tím, jestli si jít zaběhat, nebo raději skončit na gauči s pytlíkem chipsů, by se vám jistě hodil něčí poradní hlásek, který by řekl: Jsem tady pro tebe, vím, že se ti dnes nechce, ale pojď, společně to zvládneme!

„Odborník však není jen od toho, aby vás motivoval. Dokáže zaznamenávat a vyhodnocovat vaše pokroky a upravovat vám váš dietní program na míru tak, abyste vše zvládli s přehledem,“ vysvětluje důležitou roli výživových poradců během hubnutí Jan Vyjídák a upozorňuje na další nesporný benefit, a to je pravidelné měření a také konzultace zdravotního stavu.

Mýtus 4: Sportuji opravdu hodně. Musím proto doplňovat energii různými doplňky s cukry!

Chyba! Dnešní klasická strava obvykle obsahuje velké množství rafinovaných sacharidů, včetně různých forem cukru, o kterých se mnoho sportovců, ale i běžně aktivních lidí nesprávně domnívá, že jsou nutné pro lepší výkonnost.

„Taková strava ale může současně zvyšovat hlad a vést k vyššímu kalorickému příjmu a také přispívat ke zvýšení krevní glukózy. To může vést také k nadměrné koncentraci inzulinu v krvi a chronickému zánětu,“ vysvětluje Jan Vyjídák s tím, že jako zdroje sacharidů je vhodné volit méně průmyslově zpracované potraviny, a netřeba se bát kvalitních potravin bohatých na tuk: „Tímto způsobem úspěšně snížil svou hmotnost například britský cyklista Chris Froome, který si krátce poté mohl připsat na své konto první vítězství ve slavné Tour de France.“

Co tedy jíst a nejíst?

Pokud chce člověk snížit hmotnost, měl by především vyřadit anebo omezit tzv. vysoce zpracované potravinářské produkty (např. cereálie, džusy, dochucené nízkotučné produkty, sladkosti a pochutiny), a vybírat si základní a minimálně zpracované potraviny – tedy například maso, ryby, vajíčka, ořechy, semínka, nedoslazované mléčné výrobky, zeleninu, ovoce, brambory či rýži. Podobná strava pomůže také štíhlým lidem udržet svou hmotnost na uzdě.

Zdroj: TZ The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan

Autor článku: Lenka Šmídová