Životní styl, 6. 4. 2023

Foto: Shutterstock

Rychle a viditelně. Přesně tohle chce slyšet každý, kdo se rozhodne pro fyzickou aktivitu v rámci boje s přebytečnými kily. Jestli i vy tápete, kudy se za skvělou postavou vydat, máte na výběr hned z několika možností.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Intervalový běh

Běh je jednou z nejjednodušších atletických disciplín, ke kterým je potřeba jen minimum vybavení. Běh rychlostí 8 km/h spálí asi 1 074 kalorií za 60 minut, neboť k tomuto pohybu je nutné větší množství energie a nátlak na kardiovaskulární systém. Ti, kdo potřebují rychleji zhubnout, by se měli soustředit především na intervalový trénink, který zahrnuje střídání rychlejších úseků s úseky, ve kterých se odpočívá, tedy vyklusává nebo přechází do chůze.

Běh

Ideální je praktikovat 10- až 20sekundové sprinty (nebo si dopřát 100 až 200 metrů na trati) a následně 60 sekund jít. Tyto intervaly opakujte, dokud nebudete mít dost. A nenechte se zmást. Intervalový trénink patří k nejnáročnějším výzvám, jež však zvýší spalování kalorií.

Skoky přes švihadlo

Druhým efektivním pomocníkem při redukci váhy a zpevnění celého těla je skákání přes švihadlo. Ne nadarmo jej milují největší borci ze světa boxu a obecně bojových sportů. Jen pár minut skákání provětrá plíce i srdce a spálí přes 1 000 kalorií za hodinu. Jeho další výhodou je, že se dá praktikovat kdekoli a kdykoli.

Švihadlo

Ovšem stejně jako v případě běhu je vhodné do své cvičební rutiny začlenit již uvedené intervaly. Přeskočte švihadlo, kupříkladu stokrát, pak 60 sekund lehce přešlapujte na místě nebo choďte dokola. Následně interval opakujte, dokud „nepadnete za vlast“.

Taekwondo

Pokud jde o cvičení bojových umění, které spaluje mega počet kalorií, taekwondo, za jehož matku se považuje Korea, je to pravé. Hodina tréninku vás zbaví asi 937 kalorií. Toto cvičení zlepšuje rychlost, sílu, koncentraci a kontrolu dechu.

Taekwondo

Mezi jednotlivými pohyby, do kterých aktéři dávají naprosto všechno, se poměrně odpočívá. Jde tedy o jistou formu intervalového tréninku jako v předchozích případech. Tuky nemají šanci!

Plavání

Pravděpodobně jste slyšeli o tom, že plavání, ten pohyb přístupný pro téměř všechny jedince bez ohledu na věk nebo zranění, spaluje kalorie. A není to lež. Intenzivní plavání může tělo zbavit až 892 kalorií za hodinu.

Plavání

Kromě terapeutických výhod a jemné rovnováhy mezi silou a kardio je jednou z vedlejších výhod koupání prostě a jednoduše voda. Ta chladnější totiž přiměje tělo k většímu výdeji tepla. Odškrtněte si další kalorie!

Běh po schodech

Uf, pořádná dřina ten běh po schodech. Je báječný pro budování svalů a zlepšení kardiovaskulární kondice. Formuje však celou spodní část těla a díky němu se dá „sundat“ zhruba tak 819 kalorií za hodinu.

Běh do schodů

Zjednodušeně řečeno, srdce a plíce pumpují více krve a kyslíku, což má za následek rychlejší spalování. Stejná vzdálenost na rovině se tomu nevyrovná! Z hlediska bezpečnosti je moudré nahoru do schodů běžet, ovšem dolů pokorně a pomalu jít.

Další info: 12 Exercises That Burn the Most Calories; The 15 best sports for burning calories

Autor článku: Petra Chmelová; Foto: Shutterstock