Životní styl, 1. 9. 2022

Foto: Shutterstock

Co má společného vděčnost, nefungující internet a sport lehčího rázu? I když to tak nevypadá, vlastně úplně všechno, protože všechny tři faktory spolehlivě vyženou chmury z hlavy. A dá se říct, že takřka na počkání!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Štěstí. Opravdu je jen tou zlatou muškou, jak kdysi pravil básník Adolf Heyduk? To je zřejmě věc názoru. Jisté ovšem je, že z tohoto blaženého pocitu se může radovat každý, a to bez větší námahy. Přijde vám takové tvrzení jako nereálná záležitost? Udělejte ve svém životě tyhle změny a sledujte, co se bude dít!

Vděčnost jako cesta k naplnění

Málo peněz, skromné bydlení, žádná zahraniční dovolená, protivný šéf nebo ustavičně rozbité auto. Ubírají se i vaše myšlenky tímto směrem? Většina lidí má tendence soustředit se výhradně na věci, které jim chybí nebo je zneklidňují. A to je pochopitelně špatně, protože to vyvolává jen negativní emoce a úzkostné stavy.

Oproti tomu cítit vděk za všechno dobré, čeho se nám dostává, je prý způsob, jak se ochránit před smutkem a depresí. Máte zdravé děti a milujícího partnera? Jsou po vašem boku věrní přátelé, klidně i ti čtyřnozí? Jste svým vlastním pánem? Buďte vděční a radujte se z toho, všichni něco takového říci nemohou…

Zacvičte si. Jen tak pro sebe

Benefitů cvičení existuje nespočet. Sport mimo jiné napomáhá hubnutí, podporuje srdeční funkce a zkvalitňuje spánek. Tím ale důvody, proč ho provozovat, ani zdaleka nekončí.

Specialisté přes duševní kondici z věhlasné Mayo Clinic se domnívají, že čím častěji člověk vykonává fyzickou aktivitu, tím je vnitřně spokojenější. A vůbec nezáleží na podaném výkonu! Je tedy úplně jedno, jaký zaběhnete čas, kolik kilometrů ujdete nebo jak těžké závaží v posilovně uzvednete. Hlavně, že je vám po tréninku fajn!

Přepněte se do režimu offline

Sociální sítě a další komunikační kanály jsou dnes běžnými nástroji. Umožňují nám mluvit s kýmkoli, kdykoli a kdekoli, tedy samozřejmě pokud tam „dosáhne“ internetové připojení. Co by za to dali naši předci, kteří si chodili telefonovat k movitějším sousedům! Ovšem ne vždycky je něco takového prospěšné.

Potvrzují to závěry studie vědců z University of Leeds, jež naznačují, že nadměrné používání internetu narušuje nejen psychiku, ale i mezilidské vztahy. Co ho nechat pár večerů prostě vypnutý a věnovat se třeba četbě nebo svým blízkým? I tohle vás v jistém slova smyslu učiní šťastnými.

Zdroje: MayoClinicHealthSystem.com; HealthLine.com; Forbes.com

Štítky: stres

Autor článku: Petra Chmelová