Životní styl, 19. 7. 2022

Foto: Shutterstock

Není nic důležitějšího než dělat věci ze svého vlastního skutečného rozhodnutí, ať už se pouštíte do změny životního stylu, realizace osobního snu nebo třeba studia. K jakékoli opravdové životní změně vás nemůže donutit nic a nikdo z okolí. Dokud si sám člověk nesrovná v hlavě, co doopravdy chce a proč to dělá, ke kýžené změně nikdy nedojde.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

K hubnutí a s tím spojenou změnou životního stylu může člověka dovést mnoho situací – například svatba, školní sraz nebo dovolená snů. „Jedním z reálných příkladů, který jsem s klientkou řešila, bylo přání hubnout kvůli dovolené snů. Klientka měla celkem jasnou představu o tom, jak bude v krásných bikinách brouzdat po bílém písku po boku svého vysportovaného muže a pořídí si dokonalé fotky na památku. Samozřejmě, i taková motivace je důležitá, ale pro mnohé není trvalá,“ uvádí výživová poradkyně Hana Ondrušová s tím, že taková motivace je vždy ukončená jasným milníkem.

Co ale bude, až dovolená skončí? Nebo až proběhne chystaná veselka? Bude pak člověk pokračovat ve změně, nebo se vrátí k původnímu životnímu stylu a stravování?

Na celý život

„Bohužel ve většině případů, kdy je hubnutí motivováno podobnými cíli, bývá korunováno neúspěchem v podobě jojo efektu. Vždy se proto snažím ve své praxi předat myšlenku toho, že je důležité mít cíl, ale ještě důležitější je srovnat si v hlavě, že toto je pouze první meta, které chce člověk dosáhnout. Tou další je pak vnímat na sobě změny v tom, jak se člověk cítí, a hlavně nepovolit. Neprojít celým hubnutím jen pro jediný okamžik, ale pro sebe a napořád,“  upozorňuje výživová poradkyně.

Občas od lidí slýcháte, že musí zhubnout, protože je bolí nohy, protože chtějí miminko nebo třeba proto, že jim lékař chce dát léky na vysoký tlak.

Všechny tyto zdravotní důvody jsou pro úpravu váhy více než relevantní, a proto u nich pravidlo záměny slůvka musím na chci platí ještě o to víc, jak vysvětluje Hana Ondrušová: „Je tedy jasné, že pouhé vysněné číslo na váze není motivací dostatečnou. Lidé by se měli zaměřit na celkový zdravotní stav, který je zásadnější než cokoliv jiného.“

Nemusíte být sami

I když jste našli svou vnitřní motivaci či důvod, proč se do hubnutí pustit, je vždy důležité nebýt na to sám. Ideální je, pokud si najdete partáka, který vás při dosahování cílů podpoří, vyslechne, probere každé zaškobrtnutí a projde s vámi krůček po krůčku všechny fáze – od prvního okamžiku až k cílové rovince. Vaším partnerem může být váš protějšek, nejlepší přítel, nebo váš výživový poradce, který by se pro období změn stravovacích návyků a životního stylu nejlepším přítelem měl stát.

Výživový poradce je člověk, který vás vždy vyslechne a nebude nikdy soudit. „Můžete mu jednoduše říct úplně vše beze strachu z nepochopení. Najde s vámi optimální cestu, bude se radovat z vašich úspěchů a podpoří vás v případě, že není vše podle vašich představ. A samozřejmě vám pomůže najít optimální stravování a naučí vás jíst tak, abyste se cítili dobře“ představuje roli výživového poradce Hana Ondrušová.

Výživový poradce vás provede nejen procesem hubnutí, ale i obdobím, které bude následovat. Je totiž zásadní nastavit si udržitelný životní styl a chodit na pravidelné měření i po ukončení hubnutí, abyste si byli jisti, že se vaše váha znovu nezvyšuje.

„Klientům vždy říkám, že mohou cokoliv. Je pouze na nich, pro co se skutečně rozhodnou,“ uzavírá výživová poradkyně.

Zdroj: TZ The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan

Autor článku: Ivana Koutná