Životní styl, 17. 1. 2023

Foto: Shutterstock

Pravidelný pohyb je důležitou součástí života. Nic se však nemá přehánět. Když má tělo pohybu dost, dává to najevo určitými způsoby. Kdy už skutečně volá o pomoc?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

I cvičení může způsobit víc škody než užitku. Máte ho tak akorát, nebo vaše tělo trpí? To poznáte podle několika projevů nadměrného fyzického pohybu.

Absence hladu

Ztráta chuti k jídlu je podle fitness koučů jedním z hlavních příznaků přetrénování. Větší než malé množství pohybu snižuje chuť na jídlo, což má za následek pokles hladiny ghrelinu, hormonu, který stimuluje touhu po potravě.

Nekvalitní spánek

Běh nebo jízda na kole vás bezesporu nabijí energií a zároveň i unaví. Možná, že díky svému fyzickému výkonu půjdete dřív spát a vaše noční regenerace bude kvalitnější. Jenže v případě, že je pohybu až moc, tělo spustí stresovou reakci a zvýší hladinu hormonů, jako je kortizol a adrenalin. Oba dva jmenovaní obvykle naruší spánkové cykly a oddalují odchod do peřin. Proto se ráno cítíte jako přejetí parním válcem.

Pokles výkonnosti

Někdy je těžké určit, kolik cvičení je až příliš mnoho, ale jedním z hlavních příznaků je pokles výkonu. Najednou běžíte pomaleji a kratší vzdálenost, neuzvednete tolik co dřív, nedokončíte svůj oblíbený workout, cítíte se unaveně až vyčerpaně. Bez dostatečného času na zotavení těla se hladiny hormonů mění, což může způsobit rozpad svalu. To vede ke zhoršení svalových funkcí a poklesu fyzické výkonnosti. Pokud to se cvičením přeháníte, jdete také naproti riziku zranění.

O slovo se hlásí extrémní bolest svalů

Bolestivost svalů, která trvá několik dní, je indikátorem toho, že přišel nejvyšší čas na relaxaci. Berte ji jako ukazatel přetrénování. Nezvednete ruce, každý krok je pro vás problém. Berte v potaz i to, že když často zatěžujete stejnou svalovou skupinu, kupříkladu ramena nebo kolena, ozvou se. Změňte svůj tréninkový plán a neprocvičujte stále stejné části těla.

Narušený imunitní systém

Někteří vědci tvrdí, že zatímco pohyb přispívá k obranyschopnosti těla, nadměrné cvičení imunitu naopak snižuje.

Věčná nespokojenost

Vidět nedostatky a jít za svým cílem je bezpochyby chvályhodné, ale každá mince má dvě strany. Necítíte-li se ve své kůži, reagujete přehnaně citlivě, neustále si děláte starosti se svým vzhledem a vaše sebeúcta se nedá považovat za zdravou, pravděpodobně jste se stali obětí psychického vyhoření způsobeného nadměrnou fyzickou dřinou. Pakliže se k tomu všemu ještě navíc přidají komentáře přátel, kteří si o vás dělají starosti a neustále vám připomínají, že u posilovacích strojů nebo na oblíbené trati trávíte příliš mnoho času, věc je jasná. Vinou cvičení přehlížíte i lidi, na kterých vám obvykle záleží.

Autorský článek

Další info: Are you getting too much exercise?; 10 Warnng Signs You’re Exercising Too Much

Autor článku: Petra Chmelová