Životní styl, 26. 1. 2023

Foto: Shutterstock

Stres! Starý známý nejednoho z nás. Pokud jste pod neustálým tlakem v práci, ve škole nebo i doma, stres na sebe nenechá dlouho čekat a pravděpodobně zajde na návštěvu i k vám. Jak se ale proti němu bránit?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Se stresem se většina z nás setkává denně. Měli bychom si však čas od času najít chvíli a věnovat se aktivitám, které nás stresu mohou zbavit. Tanec, hudba nebo aromaterapie, ale i smích či dokonce sex! Co všechno navozuje stav harmonie a pohody?

Cvičte

Běh, tanec nebo jóga! Najděte si, co vás baví, a zbavte se stresu! Při cvičení naše tělo uvolňuje endorfiny, přírodní léky proti bolesti, které zlepšují náladu. Díky nim se cítíme uvolněnější. Možná je to zvláštní, ale je prokázáno, že fyzické stresování těla zmírňuje stres duševní. Zároveň cvičení zkvalitňuje spánek.

Dejte šanci aromaterapii

Aromaterapie? Nepodceňujte léčbu pomocí vůně! Pokud zvolíte tu správnou, vaše tělo se uvolní a vy zapomenete na vaše pocity stresu. Použijte aromalampu a éterické vonné oleje, nebo jenom obyčejnou vonnou svíčku. Důležité je především aroma, které si zvolíte. Pro nastolení klidu zvolte vůni levandule, růže či exotického santalového dřeva. Nádech, výdech…

Poslouchejte hudbu

Jste milovníci hudby? Tak si její poslech dopřávejte pravidelně! Poslechem tónů, které máte rádi, se tělo uvolní a zbaví přebytečného stresu. Obzvláště uklidňující je klasická hudba či zvuky přírody (tak zvaný bílý šum). Dostaňte „do svých uší“ to, co máte rádi, a relaxujte!

Smějte se

Možná berete svůj život až příliš vážně. Zkuste se uvolnit a brát každodenní výzvy s humorem. Smích je lék! Funguje totiž na podobném principu jako fyzická námaha. Při obojím se totiž uvolňují endorfiny, díky čemuž se snižuje hladina hormonů způsobujících stres. Zavolejte tedy svému vtipnému příteli, zajděte do kina na novou komedii a hlavně, bavte se!

Milujte se

Mazlení, líbání, objímání, sex? Pozitivní fyzický kontakt přinášejí pocit klidu a relaxace! Při dotyku s milovanou osobou tělo uvolňuje oxytocin, což snižuje krevní tlak a srdeční frekvenci, které jsou jinak typickými fyzickými příznaky stresu. Blízká osoba vám tak zaručeně uleví od stresu, proto se nebojte pasovat ji do funkce katalyzátoru napětí!

Autorský článek

Další info: Stress: 10 Ways to Ease Stress; 16 Simple Ways to Relieve Stress

Štítky: stres

Autor článku: Petra Chmelová