Životní styl, 9. 8. 2022

Foto: Shutterstock

Ne, skutečně nemusíte být malíř, spisovatel, zpěvák nebo umělecký kovář. I tak víte, kdy se vaše kreativita zablokuje tak, že se v práci necítíte šťastně. Jak si s tímhle problémem umí poradit tradiční čínské učení feng-šuej?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Kreativní energie je volná, hybná a tekoucí. Když se jí nedostává, můžete cítit frustraci, nedostatek nadšení, pocit, že se nemůžete pohnout z místa. A čím víc se snažíte pokročit o kousek dál, tím hlouběji propadáte depresi. Co s tím? Tradiční principy feng-šuej uvolní napětí a zároveň dají prostor vášni a kreativitě. Tohle udělejte!

Vyčistěte prostor

K tomu nejdůležitějšímu v první řadě patří energetické vyčištění prostoru, ve kterém pracujete, ať už je to kancelář nebo koutek kdesi v rohu vašeho obýváku. Použijte k tomu zvonky, tibetské mísy nebo vykuřovací bylinky, konkrétně bílou šalvěj či jiné sušené rostliny. Až prostor prostoupíte dýmem, vůněmi nebo zvukem (či vším současně), pusťte si uklidňující hudbu a připravte svíčky – s úmyslem, že můžete pohnout jakoukoli stagnující energií. Věřte v to, co děláte.

Nenásilně se obklopte inspirací

Pracovní prostor je vyčištěný, takže je nezbytné trochu se „nakopnout“ k akci. Navštivte muzea, galerie, jděte na koncert, běžte se projít do přírody a vyčistěte si hlavu. Tenhle nenásilný způsob vás osvobodí od tlaku, sociálních sítí a moderní techniky. Vše je přitom maximálně přirozené, leč účinné. Klidně si proto přečtěte i knížku nebo si konečně udělejte rezervaci v té nové řecké restauraci, která nabízí neskutečné laskominy, jež váš mlsný jazýček ještě nezná.

Dobře se vyspěte

Vypětí v zaměstnání nebo potíže v rodinném životě pohodě moc nepřispívají. Aby člověk proti životním nástrahám mohl úspěšně bojovat, musí se dobře vyspat. Nemůžete-li v klidu usnout, prověřte, zda je vaše ložnice na relax uzpůsobená. Vyřaďte veškerou elektroniku, vyměňte matrace, vykliďte prostor pod postelí (energie tam stojí).

Víc pijte

Voda přináší hybnost, neboť je to prvek, který zahajuje tvůrčí cyklus všech věcí. Když tedy zvýšíte svůj pitný režim, na stůl dáte vodní fontánu a budete se co nejvíc pohybovat v okolí potoků a řek, rozproudíte dění okolo sebe.

Přesuňte 27 předmětů

Energie v pohybu je mnohem magnetičtější než energie, která stojí na jednom místě. Pohrajte si s ní s pomocí zábavné hry. Chcete-li vytvořit nebo posílit osobní růst, přesuňte 27 objektů, se kterými se v minulém roce či předchozím delším období nehýbalo. A proč zrovna 27? Ve feng-šuej 2 + 7 znamená plnost a proměnu nebe a země. (Často se přitom stává, že již po pár přesunutých předmětech pocítíte úlevu a změnu.)

Každý den si dejte chvilku

Dodržování každodenní praxe, ať je to čmárání štětcem, šití nebo třeba skládání hudby, umožňuje kreativitě růst. Proto každý den sami sobě věnujte pár minut „umělecké chvilky“. Už cítíte tu změnu?

Zdroje: MindBodyGreen.com; AnnaMasonArt.com

Štítky: feng šuej

Autor článku: Lenka Šmídová