Životní styl, 2. 8. 2022

Foto: Shutterstock

V dnešní době bereme chodidlo spíše jako prostředek k přesunu. Péče o něj bývá často opomíjena. Jde přitom o důležitou část nohy, skrze kterou ovlivňujeme držení celého těla, vědomí, rovnováhu a reflexně také všechny další orgány – proto vyžaduje naši vědomou pozornost. Jak chodidlům pomoci?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Od země jsme ho oddělili botou, ztratili schopnost vnímat povrch a pozornost přenesli především k hlavě a intelektu. Denně chodidla uzavíráme do bot, jež je utlačují, deformují a znemožňují normální prokrvení. Utlačujeme prsty na nohách, které představují v reflexologii zóny pro celou hlavu, smyslové orgány a krční páteř.

„Kompresí těchto zón reflexně zhoršujeme prokrvení lokalizované od krku směrem nahoru. Výsledkem jsou například oslabené oči, uši, mozek, štítná žláza, nebo si můžeme zapříčinit častější či větší bolesti hlavy a nespavost. Jednou z možností, jak chodidlům pomoci, jsou barefootové boty,“ uvádí odborník na akupunkturu a fyzioterapeut Pavel Vích.

Oživení chodidla

Barefoot obuv velmi efektivně poskytuje podmínky pro oživení našeho chodidla, které se stalo pasivnějším.

„Částečně za to může například dnešní oblíbená sportovní obuv nabízející nejrůznější formy odpružení a tlumení nárazů. Díky tomu, že tyto aktivní funkce chodidla poměrně dokonale přebírá obuv, chodidlo se stává pasivnější. Zvykne si spoléhat na externí tlumení a na časem až nekoordinovaný dopad paty na zem,“ vysvětluje fyzioterapeut Pavel Vích.

Chodidlo se ovšem neoživí samo pouhou chůzí v bosých botách. Je třeba také aktivního přístupu k oživení a znovunalezení zapomenuté funkce chodidel vědomým cvičením.

Hurá do přírody

„Při první zkušenosti s barefootem, se nesmíte nechat odradit. Než si totiž člověk na barefoot boty zvykne a dokáže se adaptovat na nový typ aktivní chůze, může být po určitou dobu překvapený, jak tvrdě dopadá na paty. Důležité je vybrat správnou velikost bot. U dospělých by se ve špičce boty měl ponechat nadměrek 6-10 mm,“ říká Kamil Vedral, distributor barefoot obuvi v České republice a na Slovensku.

Existují také výjimečné případy, u kterých je vhodnější chodidlo ortopedicky korigovat nebo odborně podpořit klenbu (např. deformity nohy, konstituční či těhotenská hypermobilita, větší nadváha, záněty tkání chodidla) a případně se poradit na vhodném kompromisu s fyzioterapeutem. Většina lidí se ale narodí se zdravými chodidly a má předpoklady pro to chůzi naboso zvládnout a z jejích zdravotních benefitů profitovat.

„Při správném aktivním používání vytváří barefoot obuv podmínky pro vědomou aktivitu umožňující změnu stylu chůze, napřímení postury a pozvednutí naší psychiky,“ shrnuje Pavel Vích.

Stejně jako bosou chůzi, tak i pohyb v barefoot obuvi si nejlépe vychutnáte na rozličných površích v přírodě, kde budete vnímat a reagovat na terén i jeho nerovnosti. Prostřednictvím tohoto vědomého procvičování chodidel získáte i možnost aktivně se podílet na svém zdraví a vnímání těla.

Zdroj: TZ Vivobarefoot

Štítky: pohyb , zdraví

Autor článku: Lenka Šmídová