Životní styl, 28. 4. 2023

Foto: Shutterstock

Tabata je vhodná pro všechny, kteří pracují na zlepšení své fyzické kondice, ale také pro ty, co chtějí objevit své výkonnostní hranice. Přečtěte si rady fitness expertky Samanthy Clayton.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Cvičení, které nazýváme „tabata“ vyžaduje vykonávání pohybu se zvýšenou intenzitou. „Tento druh cvičení bývá u lidí velmi oblíbený, jelikož pomocí něj můžete dosáhnout maximálních tréninkových výsledků s minimální časovou náročností,“ uvádí Clayton.

Cvičení pro vytížené

Tabata je tedy ideální pro všechny, kteří mají neustále nabitý program.

Tabata trénink nastavením spadá mezi tzv. HIIT cvičení (High Intensity Interval Training, intervalový trénink ve vysoké intenzitě). To znamená, že dochází ke střídání fáze intenzivního cvičení a fáze odpočinku. Čas cvičení odpovídá dvaceti sekundám intenzivní aktivity a čas odpočinku je pak určen na deset vteřin. Tato série se nepřetržitě opakuje celkem osmkrát se střídáním zvolených cviků. Tradičně je tabata složena ze čtyř různých cviků a jako celek zabere pouze čtyři minuty vašeho času.

Intenzivní 4 minuty

Někomu mohou být čtyři minuty práce (i když intenzivní) málo a má chuť ve cvičení pokračovat. Pokud je to váš případ, má pro vás Samantha Clayton radu: „Jeden trénink se může skládat ze tří nebo čtyř tabat s pauzami nastavenými tak, aby cvičení celkově zabralo přibližně dvacet minut. Já to tak dělám při svých lekcích a každou tabatu zaměřím na jinou část těla – břicho a záda, nohy, ruce a na závěr kardio, které procvičí celé tělo.“

Intenzita tohoto druhu cvičení znamená, že není určené pro začátečníky. Pokud se do tabaty pustíte, měli byste být z hlediska cvičení na středně pokročilé nebo pokročilé úrovni a nemělo by vás trápit žádné zranění. Tabata byla původně navržena tak, aby byla jednotlivě zařazena do běžného tréninku jako ozvláštnění a pro zvýšení účinnosti. Podívejte se na příklad tabaty, kterou můžete vyzkoušet v pohodlí domova.

Tabata zaměřená na nohy a hýždě

Cvik 1: dřep – 20 sekund, odpočinek: 10 sekund
Cvik 2: Výpad vzad pravou nohou s vytažením kolene nahoru – 20 sekund, odpočinek: 10 sekund
Cvik 3: Výpad vzad levou nohou s vytažením kolene nahoru – 20 sekund, odpočinek: 10 sekund
Cvik 4: Výpad do strany, střídání obou stran – 20 sekund, odpočinek: 10 sekund

Zdroj: TZ Herbalife / Samantha Clayton

Autor článku: Andrea Veselá