Životní styl, 4. 8. 2022

Foto: Shutterstock

Každý rodič se svým potomkům snaží vštípit základní hygienické návyky. Jenže kdy a hlavně, jak na to? Většinou bývá zlomovým okamžikem nástup do školky. Máte také dítě tohoto věku? Pak se vám jistě bude hodit několik rad a tipů.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Přesný věk, kdy začít s osvojováním základních hygienických návyků, není stanovený. Záleží totiž na individualitě dítěte. To už musí zvládnout pochopit, co po něm rodiče chtějí a být schopno to splnit. Důležitou roli hraje důslednost a vytrvalost. Při nástupu do školky se předpokládá, že základní návyky už dítě má, nespoléhejte se tedy na to, že školka v tomto směru odvede práci za vás.

Kdy začít

Ovládání a kontrola vyprazdňování je sice člověku vrozená, ale na rodičích je naučit děti techniku hygienických návyků a vypěstovat pravidelnost. Dítě si postupně osvojí kam, kdy a jak chodit na toaletu a s tím související mytí a utírání rukou. Jak ale poznat, zda je vhodná chvíle s „výukou“ začít?

Zbystřete ve chvíli, kdy se spotřeba plen začne rychle snižovat. Znamená to totiž, že dítě začíná mít své vyprazdňování pod kontrolou. A to je vhodná chvíle, kdy ho začít učit chodit na nočník. Přibližně to bývá v období 12.–15. měsíce. V tu dobu si také dítě začne samo uvědomovat, že chce svou potřebu vykonávat v soukromí. Není proto neobvyklé, když se před vámi někam schová.

Dá se říct, že zvládnout chodit samostatně na toaletu pak děti zvládají obvykle do 3 let.

Jak začít

V předškolním věku si dítě vytváří hygienické návyky pro celý život, proto je důležité, abyste byli důslední, vytrvalí a zvolili správný způsob vysvětlování.

Malé děti do předškolního věku ještě většinou nechápou potřebu čistoty a neznervózňují je špinavé ruce nebo „nehoda“ při čurání. Nemusíme jim podle dětské psycholožky Márii Tóthové-Šimčákové dlouhosáhle vysvětlovat význam hygieny, protože nemají představu o bakteriích a nemocech.

Namísto toho bychom se měli snažit u dítěte vypěstovat návyk pravidelné a důkladné hygieny a péče o svoje tělo, která se stává součástí jeho denního režimu. Záleží na rodičích, jakou cestu k osvojení hygienických návyků zvolí, není stanovený jednotný návod, který by platil na každé dítě.

Vyplatí se využít hravou formu, která děti bude bavit a z „povinnosti“ se stane hra.

Pomozte si hrou

Při vysvětlování zapojte třeba oblíbené pohádkové postavičky, kolikrát stačí například ručník s jejím obrázkem. Důležité je dětem dostatečně předvést, jak na to.

Umývejte si ruce společně s nimi, přestože je máte čisté. Samozřejmost je, že malým dětem pomáháme a ukazujeme, jak všechno mají zvládnout a děláme to za ně, či spolu s nimi. Netrestáme je, když něco zanedbají, a když se cokoli podaří, nebo to dokonce udělají sami, bez našeho napomínání, měli bychom je pochválit a zdůraznit, jak jsme na ně pyšní, zapamatují si to a v budoucnu budou ochotné spolupracovat či udělat něco sami pro svou hygienu.

Když začíná školka

Nástup do mateřské školky pro dítě představuje obrovský krok. Nové prostředí, noví lidé a nový režim. Může dojít ke zhoršení hygienických návyků, přestože je má dítě dostatečně osvojené. Důvodem často bývá nevhodný stav toalet a nedostatek soukromí – dětí je tam obvykle mnoho najednou a toalety po nich navíc splachuje učitelka.

Dítě si to ze začátku nemusí uvědomit, ale brzy si vytvoří blok. Následkem může být podle dětské psycholožky prožívání nevhodného stresu před každým nutným použitím WC. Děti si však nemohou zvolit, že na WC nepůjdou, je to potřeba jejich těla, a když ji zadržují, způsobují si zdravotní problémy.

Zdroj: TZ Domestos

Autor článku: Andrea Veselá