Zdraví, 22. 9. 2023

Foto: Shutterstock

Oči jsou bránou do duše. Nebo aspoň tak se to říká. Co všechno děláte pro jejich kondici? V rámci běžného denního režimu jim můžete ublížit nesčetněkrát. Neděláte náhodou tyhle chyby?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

I oči pochopitelně stárnou. Navíc prozrazují psychický i zdravotní stav. Neškodíte jim? Skutečně se o ně staráte co možná nejlépe? Otestujte se!

Nonstop sledování monitorů a obrazovek

Podle výzkumníků z univerzity ve španělském Toledu modré světlo z chytrých telefonů, notebooků a dalších digitálních zařízení poškozuje vidění a dokonce může způsobit slepotu. Navíc platí, že když oči mrkají, udržují se vlhké. Ovšem když se na něco upřeně dívají, rychlost mrkání se snižuje. To způsobuje, že kukadla v průběhu času vyschnou a jsou minimálně strašně unavené. Lékaři proto doporučují řídit se pravidlem 20/20/20. Po 20 minutách práce u počítače se 20 vteřin rozhlížejte až do vzdálenosti 20 metrů.

Špatný výběr brýlí

Pokud nosíte brýle, které nejsou optimálně uzpůsobeny vašim potřebám, oči to namáhá. Mezi možné důsledky, které se vinou toho objevují, patří staré známé bolesti hlavy a šíje, závratě či třeba rozostřené vidění. Problém nastává i u brýlí slunečních. Kousky z tržnice často nemají UVA a UVB blokátor, který je nezbytný pro snížení škod způsobených sluncem. Dáváte si pozor na to, co kupujete?

Prošlé kontaktní čočky

V dnešní době jsou kontaktní čočky velmi využívané. Vždyť ulehčují běžný život. Ti, kdo je nosí, vědí, že četnost výměny určuje, jak dlouho je jedna kontaktní čočka použitelná. A co se může stát, když se tato lhůta nerespektuje? Prošlé kontaktní čočky zvyšují pravděpodobnost infekce. (S vypršením expirace přijde oslabení sterilního zapečetění blistru a tím pádem roztoku i čočce uvnitř hrozí kontaminace bakteriemi z okolí.)

Nezdravý životní styl

Očím neprospívá kouř z cigaret, ale i nedostatek vitaminů. Vitaminy A, C, E a B12 pomáhají bojovat s volnými radikály a pomáhají chránit sítnici. Lutein se zase hezky stará o sítnici. Jedná se o karotenoid, který se koncentruje v oku ve žluté skvrně na sítnici a rozhodující měrou přispívá k posilování obranného systému oka. Hlavním zdrojem přírodního luteinu je zelená listová zelenina, především špenát a kapusta.

Dráždivá kosmetika a drogerie

Odličovač očí se podílí na tom, že vás kukadla pálí? Takový výrobek nepoužívejte. Ale i tak si dejte pozor na manipulaci s řasenkou i make-upem. Když se jedno nebo druhé dostane do rohovky  – do přední části oka, nahráváte infekci. I proto je důležité se každý večer důkladně odlíčit!

Zdroje: Everyday Mistakes That May Be Hurting Your Eyes; 8 Major Mistakes That Can Mess with Your Eyes

Štítky: oči , zrak

Autor článku: Andrea Veselá