Zdraví, 30. 9. 2022

Foto: Shutterstock

Zvýšený cholesterol je jedním z hlavních rizikových faktorů pro rozvoj kardiovaskulárních onemocnění. Nesouvisí přitom pouze s nezdravou životosprávou či vyšším věkem. Potíže spojené s rizikovými hodnotami cholesterolu trápí téměř polovinu žen a více než 60 % mužů ve věku 35 až 44 let. Celkově se týkají více než poloviny populace. Většina lidí ale svou hladinu cholesterolu nezná, přestože se ji mohou dozvědět na preventivní prohlídce u svého lékaře.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Cholesterol si naše tělo zčásti vyrábí samo a část je přijímána ve stravě, jeho hodnoty jsou ovlivněny životním stylem. Je součástí všech buněk v těle, je důležitý pro stavbu buněčných membrán, tvorbu hormonů a např. i pro tvorbu vitaminu D po oslunění v kůži.

Jeho zvýšené hodnoty ale mohou tělu naopak ublížit, protože představují rizikový faktor pro kardiovaskulární onemocnění. Zvýšená hladina cholesterolu totiž zapříčiňuje postupné ucpávání, zužování a následné poškozování cév. Tím se také zvyšuje riziko vzniku krevních sraženin, které mohou způsobit srdeční infarkt či mozkovou mrtvici. U velké části postižených se přitom jedná o příhodu smrtící či těžce omezující na životě.2

Proč máte vysoký cholesterol

Samotné usazování cholesterolu v cévách nebolí. Onemocnění se obvykle projeví až komplikacemi, např. infarktem myokardu, cévní mozkovou příhodou a ischemickou chorobou dolních končetin.3

„Příčinou může být především nevhodná strava, dědičné faktory, dále obezita, ale i jiná onemocnění, jako je například diabetes či onemocnění štítné žlázy. Léčba zvýšeného cholesterolu je obvykle celoživotní a nelze ji po dosažení optimálních cílových hodnot ukončit. Během léčby je pro pacienty nezbytné naučit se s touto chorobou žít a přizpůsobit jí svůj životní styl,“ popisuje kardiolog MUDr. Pavel Poláček.

Jen u starších ročníků?

Vysoká hladina cholesterolu netrápí jenom starší pacienty. Studie prokázaly, že vyšší hodnoty byly naměřeny už u skupiny lidí ve věku od 45 do 54 let, a to u 70 % mužů a u 61 % žen.

Abnormální cholesterol byl taktéž zjištěn u 61 % mužů a téměř u 50 % žen ve věkové skupině od 35 do 44 let. Průzkumy také ukazují, že vysoká riziková čísla se vyskytují i u lidí nižšího věku a není na místě tuto informaci podceňovat.1

Jak se chránit

Nežádoucím následkům vysokého cholesterolu je důležité předcházet prevencí. V rámci preventivní prohlídky se praktický lékař mimo jiné zaměřuje také na stanovení hladiny cholesterolu v krvi.

„Nejúčinnější prevencí je nekouřit, hlídat si tělesnou hmotnost a příjem tuků, omezit příjem alkoholu a soli, jíst více ovoce a zeleniny. Dále je také vhodné zařadit do své rutiny pravidelnou fyzickou aktivitu, například běh, chůzi, plavání, či jízdu na kole. Je taktéž důležité pokusit se omezit stres,“ dodává MUDr. Pavel Poláček.

Zdravé srdce a cévy

Pravidelná kontrola hodnot cholesterolu je, jak už bylo zmíněno, nedílnou součástí prevence. „Prevence může být účinná pouze v případě, kdy jsou identifikovány všechna individuální rizika či příčiny rozvoje. Mezi ta se řadí i zvýšená hladina cholesterolu,“ vysvětluje MUDr. Petr Podroužek, CSc., odborný ředitel laboratoří.

„Před odběrem je důležité přijít nalačno, nejíst před odběrem cca 12 hodin a také nekuřte. Odběr se provádí z krve a výsledky jsou k dispozici další pracovní den. Pacient se kromě výsledků jednotlivých vyšetření dozví také příslušné referenční meze pro svoji věkovou skupinu. Pokud se výsledky vychylují mimo referenční meze, vždy doporučujeme je v návaznosti konzultovat s lékařem,“ dodává MUDr. Petr Podroužek, CSc.

1 http://www.szu.cz/uploads/documents/chzp/ehes/ehes2022.pdf

2 https://www.nemta.cz/wp-content/uploads/2021/06/Zvyseny-cholesterol-a-srdecne-cevni-rizko.pdf

3 https://www.ikem.cz/cs/cholesterol-a-triglyceridy/a-1990/

Zdroj: TZ Canadian Medical Care / EUC / EUC Laboratoře

Autor článku: Ivana Koutná