Věci, kterých byste se v zájmu svého zdraví měli zbavit

Zdraví, 26. 5. 2020

Foto: Shutterstock

Přenášíte jídlo v plastovém nádobí a zvesela ho zapíjíte nápojem z PET lahve? To není nejlepší nápad. Hrozí vám totiž poruchy endokrinního systému! Ovšem nebezpečné tajemství skrývá i houbička na mytí nádobí.

Ze statistik jasně vyplývá, že čím dál větší procento moderní populace propadá zdravému životnímu stylu. Lidé si proto zřizují členství v posilovnách, navštěvují lekce jógy, investují do fitness vybavení a soustředí se na vyváženou stravu. To je pochopitelně jenom dobře, nicméně kdekdo vůbec netuší, že denně přichází do styku s předměty, jež představují skutečné hrozby. Zjistěte, zda je ve své blízkosti nemáte i vy!

Plastové nádobí? To je zlo

Používáte plastové misky, v nichž si nosíte obědy do práce? Pijete z PET lahví? Pak byste asi měli zbystřit. Tyto nádoby totiž mohou obsahovat škodlivé složky často spojované nejen s poruchami endokrinního systému. Konkrétně jde o bisfenol A (BPA), bisfenol S (BPS) a ftaláty.

Poznatky amerického výzkumu, jehož závěry publikoval magazín Environmental Health Perspectives, sdělují, že vystavování se těmto sloučeninám zvyšuje riziko rakoviny prostaty, prsu a štítné žlázy. Navíc čím je toto nádobí opotřebovanější, tím vyšší množství chemikálií se z něj prý uvolňuje. To na klidu tedy rozhodně nepřidá… A co dalšího vyhodit?

Antibakteriální mýdla a gely jako nepřátelé

Hrozíte se všudypřítomných bakterií a choroboplodných zárodků, proto bez antibakteriálního gelu neuděláte ani krok? Možná jste si ochranu ještě pojistili tím, že si myjete ruce zásadně dezinfekčním mýdlem. Jenže vážně je to k něčemu? Ukázalo se, že taková opatření zřejmě nadělají víc škody než užitku, neboť se ve zmíněných produktech pro změnu vyskytuje pesticid zvaný triclosan.

Ovšem bohužel v nich nechybí ani činidlo triklokarban, etherový alkohol 2-butoxyethanol, uhlovodík d-limonen a parabeny, jež patří mezi konzervanty. Asi tušíte, že tohle složení bude mít celou řadu vedlejších účinků, viďte? Hovoří se hlavně o alergiích, nadváze, hormonální nerovnováze a chronických zánětech.

Kuchyňské houbičky. Jak často je měníte?

Ačkoli houbička na nádobí vypadá „jako nová“, pokud ve vašem dřezu polehává více jak pět dní, pořádně si zahráváte. Raději snad ani nechtějte vědět, co všechno v ní přebývá! A ne, teď nemluvíme jen o zbytcích jídla.

„Vyčistit kuchyňské houby a hadříky je jednoduše nemožné. Jejich otvory poskytují ideální útočiště pro širokou škálu patogenů a virů, kterých se na čtverečném palci vyskytuje až 10 milionů. Tyto pomůcky zpravidla bývají špinavější než sedátko na toaletě. Proto je měňte i vícekrát týdně,“ nabádá americká lékařka Marianne H. Gravely.