Zdraví, 14. 9. 2022

Foto: Shutterstock

Rýma, nachlazení či chřipka trápí na podzim děti i dospělé. Také letos je posilování imunity důležitější než v předchozích letech. Pomůže k tomu i vyvážený jídelníček. Důležité je nezapomínat ani na doplňování vitamínů, pobyt na čerstvém vzduchu a dostatek spánku.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Správná funkce imunitního systému je nezbytná pro zdravý vývoj. Zajišťuje ochranu organismu vůči škodlivým vlivům. Zatímco u dospělých je imunita vyvinutá, u dětí se po narození začíná teprve vyvíjet a v průběhu dospívání posiluje. Prvním milníkem je nástup do školky, kdy je dítě poprvé v kolektivu a je najednou obklopeno mnoha novými mikroorganismy, se kterými se doposud nikdy nesetkalo. Právě díky prodělaným nemocem se imunita vyvíjí a posiluje.

Rozhoduje i obsah talíře

Vaření

Dětskou imunitu můžete podpořit také správnou stravou a vyváženým jídelníčkem. Nezapomínejte v něm na ovoce, zeleninu, bílkoviny, zdravé tuky a komplexní sacharidy. Právě zelenina a ovoce by měly být součástí každého jídla, a to jak v syrové, tak vařené formě. Jsou důležitým zdrojem vitamínů, minerálních látek i vlákniny.

Bílkoviny v hlavní roli

Ryba

Jedním ze základních pilířů vyvážené stravy jsou bílkoviny. „Hrají důležitou roli nejen ve správném růstu a vývoji těla ale také imunity, protože podporují tvorbu imunitních látek. Nejlépe stravitelné bílkoviny jsou ty obsažené v mléčných výrobcích. Vhodný je například tvaroh, cottage, tvrdý sýr, ale i sýr typu lučina nebo žervé. Jejich dobrým zdrojem je také maso a ryby, které navíc obsahují důležité omega 3 mastné kyseliny a velmi důležitý vitamín D,“ upřesňuje Alena Paldusová z programu Zdravá 5.

Do dětského jídelníčku můžete přidávat sladkovodní ryby jako je kapr nebo pstruh od šesti měsíců věku. U starších dětí je dobré zařazovat také ryby tučnější, které mají vyšší obsah omega 3 mastných kyselin. Jídelníček by měl být pestrý, proto střídejte různé druhy masa. Nebojte se dětem občas připravit i maso červené, tedy hovězí. Neopomíjejte ani vajíčko, které obsahuje velké množství bílkovin.

I tuky jsou nutné

Oříšky

Důležitou součástí dětské stravy jsou také tuky. Avšak nad živočišnými by měly převažovat ty rostlinné. Vyzkoušejte například různá nesolená semínka (pozor na případnou alergii) či rostlinné oleje, zejména olivový, sezamový nebo mandlový. Občasné namazaní chleba máslem ale určitě nebude na škodu.

Nezapomínejte ani na vlákninu. Dejte ale pozor na její množství, které může u menších dětí škodit. „Její přemíra může způsobit nižší vstřebávání některých minerálů a vitamínů. Děti by měly sníst za den tolik gramů vlákniny, kolik je jim let plus pět. Na vlákninu bohaté potraviny jsou převážně zelenina, luštěniny a celozrnné produkty,“ vysvětluje Alena Paldusová.

Sladkosti schovejte

Sušenky

Pro dostatek energie a také například i dobrou činnost mozku děti potřebují také komplexní sacharidy. Doplňujte je například rýží, bramborami, batáty, těstovinami, quinoou či pohankou.

„Naopak z jídelníčku je ideální vyřadit různé sušenky, sladké oplatky, sladké trvanlivé pečivo a podobné produkty, které obsahují takzvané rychlé cukry, a ještě navíc i značné množství ztužených tuků. Rychlé, tedy jednoduché cukry zajistí náhlý příval energie, ale stejně tak rychle pak přijde únava a potřeba dát si další sladkost,“ říká Alena Paldusová. Vhodné je také nahrazovat bílý cukr například medem.

Doplňte vitamíny

Ovoce

Přirozenou cestou je možné doplnit vitamíny převážně pomocí ovoce a zeleniny. S vitamínem C pomůže kysané zelí, rakytník, šípky či jablečné křížaly. S doplněním karotenoidů zase mrkev či zelené fazolky. Tyto složky v těle zvyšují produkci bílých krvinek, které se podílí na obraně proti infekcím. S povzbuzením imunitní reakce a k posílení nervového systému zase přispějí potraviny s obsahem vitamínu B. Jde například o brokolici, brambory, červené papriky či kiwi.

„Děti by měly denně sníst pět porcí ovoce či zeleniny. Preventivně působí také probiotika, která můžeme doplnit například kysanými mléčnými výrobky. Ty pomáhají udržovat ve střevech užitečné bakterie, které jsou důležité pro imunitu a samotné trávení,“ doplňuje Alena Paldusová.

Pro sladké sny

Spánek

Pro dobrou obranyschopnost organismu je důležitý také kvalitní spánek, v jehož průběhu tělo relaxuje a dochází k ozdravným procesům a regeneraci. Nezapomínejte ani na větrání před spánkem a vhodnou teplotu pokojíčku.

Hurá ven

Park

Děti mají rády televizi a tablety, nejraději by u nich proseděly celé dny. Zajděte s nimi ale raději na procházku, kolo či brusle. Právě čerstvý vzduch pomáhá prokrvení dýchacích cest i sliznic. Díky tomu se zvyšuje jejich odolnost. Pravidelný pobyt venku a cvičení zvyšuje počet buněk, které v případě onemocnění bojují v těle s infekcí.

Co do sklenice

Pitný režim

Také dostatečný přísun tekutin je, ač se to nemusí zdát, důležitý pro imunitu. Jejich nedostatek totiž způsobuje vysušování sliznic, čímž se zvyšuje riziko nachlazení.

Vyhněte se ale slazeným nápojům, které ještě více dehydratují. Ideální je čistá voda či neslazené bylinné nebo ovocné čaje,“ uzavírá Alena Paldusová.

Zdroj: TZ Albert

Autor článku: Petra Chmelová; Foto: Shutterstock