Zdraví, 23. 11. 2022

Foto: Shutterstock

Otoky nohou nás netrápí pouze během horkých letních dnů, ale mohou nám způsobovat nepříjemné potíže i na podzim a v zimě. Čím to je? Odtok žilní krve může negativně ovlivnit také dlouhé stání či sezení a nošení těsného oblečení či nevhodná obuv.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Je proto potřeba dodržovat několik zásad, které pomohou od otoků ulevit. Které to podle lékařů z Žilní poradny jsou?

Přezouváte se?

Až 50 procent zaměstnanců se v České republice v kanceláři přezouvá. Pokud vás trápí problémy s otoky nohou nebo křečové žíly, nebojte se v práci přezouvat také, pokud vám to vaše zaměstnání dovolí a nemáte striktně předepsaný dress code.

Nohám díky tomu dopřejete nejen více prostoru, ale budou také lépe dýchat a vyhnete se problémům se vznikem plísní a mykóz.

Skinny nepomáhají

V posledních letech jsou stále oblíbenější úzké obepnuté kalhoty. Ty sice lichotí štíhlým nohám, ale omezují také krevní oběh, což otoky ještě zhorší. Několikahodinové nošení těsných kalhot může vést ke ztrátě citlivosti nohou, zvyšovat riziko žilní trombózy a v některých případech může dojít i k poškození nervů.

Pokud vás otoky a bolesti nohou často trápí, oblékejte si volné a vzdušné oblečení a vyvarujte se nošení upnutých kalhot a spodního prádla.

Není bota jako bota

Nepodceňujte nákup kvalitní obuvi. Je to investice, která se opravdu vyplatí. Snažte se vybírat takovou, která nezpůsobuje otlaky a přizpůsobí tvar tvaru vaší nohy. Při zkoušení myslete na to, že je lepší vybírat o kousek větší boty, do kterých se vám vejdou silnější ponožky.

Pokud máte nižší klenbu, nechejte si od ortopeda doporučit vhodné ortopedické vložky do bot.

Zkuste běžky

Už se těšíte, až vyrazíte na zasněžený svah? Ti, kteří trpí křečovými žilami, by se měli vyhýbat klasickému lyžování, kdy celá váha těla spočívá na pevně propnutých nohách, které jsou po celou dobu fixovány v holeni v jedné poloze. To je pro zpomalený žilní odtok nejhorší a zvyšujete tak zbytečně riziko trombózy. A stejné platí i pro snowboard.

Pokud si chcete užít zimní sporty, vyměňte lyže či snowboard za běžky. Díky nízkým botám budete mít dostatek prostoru pro pohyb, a navíc vám tato aktivita pomůže zamezit rozvoji křečových žil.

Krása, co ubližuje

Milujete nejrůznější lodičky či vysoké kozačky? Při vybírání outfitu volte raději obuv s podpatky do 3 cm. Vysoké podpatky způsobují špatné postavení nohou a snižují výkon svalově-žilní pumpy.

Při dlouhém stání v příliš vysokých podpatcích padá veškerá váha na špičku a prsty nohou, což omezuje návrat žilní krve a její oběh. Krev je zadržována v dolních končetinách a mohou vzniknout žilní městky.

Pokud se problémy s otoky nohou dlouhodobě nelepší, neodkládejte návštěvu lékaře!

Zdroj: webové stránky / odborníci webu Žilníporadna.cz

Autor článku: Petra Chmelová