Zdraví, 10. 8. 2022

Foto: Shutterstock

Přenášíte jídlo v plastovém nádobí a zvesela ho zapíjíte nápojem z PET lahve? To není nejlepší nápad. Hrozí vám totiž poruchy endokrinního systému! Ovšem nebezpečné tajemství skrývá i houbička na mytí nádobí.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Ze statistik jasně vyplývá, že čím dál větší procento moderní populace propadá zdravému životnímu stylu. Lidé si proto zřizují členství v posilovnách, navštěvují lekce jógy, investují do fitness vybavení a soustředí se na vyváženou stravu. To je pochopitelně jenom dobře, nicméně kdekdo vůbec netuší, že denně přichází do styku s předměty, jež představují skutečné hrozby. Zjistěte, zda je ve své blízkosti nemáte i vy!

Plastové nádobí? To je zlo

Používáte plastové misky, v nichž si nosíte obědy do práce? Pijete z PET lahví? Pak byste asi měli zbystřit. Tyto nádoby totiž mohou obsahovat škodlivé složky často spojované nejen s poruchami endokrinního systému. Konkrétně jde o bisfenol A (BPA), bisfenol S (BPS) a ftaláty.

Poznatky amerického výzkumu, jehož závěry publikoval magazín Environmental Health Perspectives, sdělují, že vystavování se těmto sloučeninám zvyšuje riziko rakoviny prostaty, prsu a štítné žlázy. Navíc čím je toto nádobí opotřebovanější, tím vyšší množství chemikálií se z něj prý uvolňuje. To na klidu tedy rozhodně nepřidá… A co dalšího vyhodit?

Kuchyňské houbičky. Jak často je měníte?

Ačkoli houbička na nádobí vypadá „jako nová“, pokud ve vašem dřezu polehává více než pět dní, pořádně si zahráváte. Raději snad ani nechtějte vědět, co všechno v ní přebývá! A ne, teď nemluvíme jen o zbytcích jídla.

„Vyčistit kuchyňské houby a hadříky je jednoduše nemožné. Jejich otvory poskytují ideální útočiště pro širokou škálu patogenů a virů, kterých se na čtverečném palci vyskytuje až 10 milionů. Tyto pomůcky zpravidla bývají špinavější než sedátko na toaletě. Proto je měňte i vícekrát týdně,“ nabádá americká lékařka Marianne H. Gravely.

Zdroj: Environmental Health Perspectives

Autor článku: Lenka Šmídová