Zdraví, 13. 4. 2023

Foto: Shutterstock

Nedostatkem vápníku v Česku trpí až polovina dospělých. A vůbec nejde jen o těhotné ženy nebo ženy v menopauze, jak se lidé často mylně domnívají. Dostatek vápníku je zcela zásadní pro udržení normálního stavu kostí a jeho pravidelný příjem by měl být samozřejmostí dříve než ve středním věku. Potřebujeme jej totiž všichni a po celý život.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Vápník je látka, kterou naše tělo potřebuje v dostatečném množství celý život. Provází nás již od času před narozením, kdy se podílí na procesu dělení i specializace buněk během prenatálního vývoje. Následně přispívá k normální funkci trávicích enzymů, k normální činnosti svalů a má řadu dalších funkcí. Samozřejmě je potřebný pro normální vývin kostí a zubů u dětí a posléze celý život pro udržení normálního stavu zubů a kostí nás všech.

Právě v kostní a zubní tkáni je uloženo 99 % vápníku v těle,“ říká MUDr. Václava Kunová ze Společnosti pro výživu (SPV), která opakovaně bije na poplach v otázkách příjmu vápníku.

Nejen v těhotenství

48 % české populace podle studií SPV nekonzumuje vápníku dost, pětina populace přijímá jen polovinu doporučené denní dávky. Problém se s výjimkou dětí předškolního věku týká všech věkových skupin. Proto je třeba bránit se jeho nedostatku celoživotně.

Mluvit o něm takřka výhradně ve spojitosti s těhotenstvím, onemocněním kostí a nástupem menopauzy může být zavádějící. Vápník skutečně potřebujeme všichni, a to v jakémkoli věku.

Kde ho hledat?

Kromě tradičních zdrojů, jako jsou mléčné výrobky, luštěniny nebo listová zelenina, jsou tu i minerální vody s obsahem vápníku.

V hlavní roli je však pestrý a vyvážený jídelníček, zdůrazňuje MUDr. Kunová. „Nejde jen o to navýšit příjem jedné minerální látky, ale doplnit jejich hladinu obecně – mimo jiné proto, že vzájemně usnadňují vstřebávání do těla. Nemluvě o tom, že pak pokryjeme také vitamíny a dostatek vlákniny, povzbudíme střevní mikrobiom a postaráme se o dostatek energie pro celé tělo,“ vysvětluje lékařka.

Pomůže i pohyb

Proč energie? Abychom se mohli hýbat. Protože co se normálního stavu kostí týče, přispívá k němu právě pohyb. „Fyzická aktivita je důležitá pro udržení tzv. vyšší denzity neboli hustoty kostní hmoty. Jinak se kosti snadněji lámou,“ potvrzuje MUDr. Václava Kunová s tím, že je však nutné volit optimální zátěž.

Při vysoké intenzitě pohybu se z těla vyplavuje prostřednictvím potu vyšší množství vápníku i dalších minerálních látek. O to svědomitěji je pak třeba vápník doplňovat.

Štítky: minerály

Autor článku: Andrea Veselá