Zdraví, 13. 7. 2022

Foto: Shutterstock

Střevní mikrobiom se ve světě zdraví probírá ze všech úhlů. Hraje totiž důležitou roli při nejrůznějších onemocněních včetně obezity a psychických nemocech, má vliv na imunitu, hubnutí i náladu. Co můžete vy sami udělat pro zdraví svých střev?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Jak na zdravou mikroflóru

I když se o mikrobiomu stále častěji mluví, mnozí si nedokážou představit, co se pod ním vlastně skrývá. Martin Kudera, zakladatel společnosti zabývající se zdravým stravováním s ohledem na šetrnost, popisuje střevní mikrobiom zjednodušeně jako společenství bakterií, kvasinek, hub, virů a prvoků, které se vyskytují v našem těle. „Téměř všechny bakterie se soustřeďují v tlustém střevě, kde se živí nestrávenými zbytky potravy a významným způsobem se podílejí na našem zdravotním stavu,“ říká Martin Kudera.

Jakým způsobem naše zdraví ovlivňují, je přitom z velké části závislé na nás samotných. Druh bakterií ve střevech totiž dokáže ovlivnit strava, stres, spánek, pohyb, ale třeba i přítomnost domácích mazlíčků.

V případě časté konzumace průmyslově zpracovaných potravin, nadužívání antibiotik, nadměrného stresu a vysokého příjmu cukru či tuku nemají přátelské bakterie v našem těle takřka šanci,“ varuje Martin Kudera. Zároveň však dodává, že k vypěstování zdravého mikrobiomu mohou pomoc probiotické potraviny.

Probiotika: Bakterie, které tráví za vás

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je probiotikum živá mikrobiální součást potraviny, která má při příjmu v dostatečném množství příznivě účinky na naše zdraví. Zjednodušeně se dají probiotika popsat jako malé bakterie, které dokážou trávit za nás a rozvíjet a upravovat mikroflóru tak, aby posilovala zdraví a imunitu. K tomu dochází tak, že při trávení těmito bakteriemi jsou složité cukry rozloženy na jednoduché, díky čemuž naše střeva lépe tráví a získají z jídla více vitamínů, minerálních látek a živin. Abychom však probiotika do těla dostali, je potřeba se zaměřit na potraviny, které je přirozeně obsahují.

Kde je najít?

Probiotické potraviny se nacházejí mezi mléčnými výrobky, v kvašené zelenině nebo třeba nápoji kombucha. Svým střevům uděláte dobře, když do jídelníčku zařadíte kefírové či acidofilní mléko, výrobky s probiotickými kulturami, sýry jako ovčí brynzu nebo obecně zrající sýry. Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně center pro výživu a hubnutí NATURHOUSE pro změnu doporučuje kysané zelí, nakládané houby či kvašenou zeleninu, zvlášť pak korejské kimchi, které obsahuje velké množství vlákniny, vitamínů, minerálních látek a navíc je to nízkokalorická potravina. Snadno si tak udržíte štíhlou linii.

Prebiotika: Výživa pro probiotika

Dalším pojmem v souvislosti se střevní mikroflórou je prebiotikum. Prebiotika jsou nestravitelné složky potravy, které pozitivně ovlivňují stav střev tím, že podporují růst a aktivitu přátelských bakterií v tlustém střevě. Zjednodušeně se dá říct, že prebiotika jsou výživou pro probiotika. Nejznámější z prebiotik je vláknina, dále k nim patří oligosacharidy, laktulóza a rezistentní škrob.

„Prebiotika se nacházejí v běžných potravinách, jako jsou banány, cibule, česnek a v celé řadě dalších potravin. Pro správnou funkci trávicího systému je důležitá kombinace prebiotik a probiotik. Díky této kombinaci budou optimálně fungovat střeva, zvýší se buněčná imunita a dokonce může dojít i ke zmírnění symptomů atopického ekzému nebo potravinových alergií,“ říká Martin Kudera.

Synbiotika: Kombinace probiotik a prebiotik

Setkat se můžete také s pojmem synbiotika, které představují kombinaci probiotické a zároveň prebiotické složky. Pokud potravina obsahuje synbiotika, prodlužuje se životaschopnost probiotik, čímž se zvyšuje šance, že se dostanou do tlustého střeva a neskončí pouze v žaludku nebo v tenkém střevě. Kde v potravinách synbiotika najdete?

„Málokdo nejspíš ví, že synbiotika se dají koupit nejen jako doplněk stravy v lékárně, ale i mezi běžnými potravinami v obchodě. Na trhu můžete najít například synbiotické jogurty,“ tvrdí výživová poradkyně Věra Burešová.

Počáteční trable? Chce to čas

Pokud dáte na naše rady a začnete jíst probiotika třeba ve formě fermentovaného salátu kimchi, může se stát, že vám bude po prvních dnech jeho konzumace hůř. Nemějte však strach, po pár dnech se mikroflóra nové potravině přizpůsobí. Nejdříve však musejí umřít kolonie, která tráví cukr a musí je nahradit kolonie, které jsou zvyklé trávit zeleninu a vlákninu.

Délka přizpůsobení je závislá dle toho, jak jste se stravovali předtím. Pokud jste holdovali nezdravým potravinám a fast foodu, může chvíli trvat než se mikrobiom přenastaví. Jakmile k tomu však dojde, vaší střevní mikroflóře se vrátí rovnováha, trávicí systém začne lépe trávit a zlepší se vám také imunita,“ uzavírá Martin Kudera.

Zdroj: TZ Farma Živina

Autor článku: Lenka Šmídová