Zdraví, 12. 6. 2022

Foto: Shutterstock

Správná hydratace je pro zdraví nesmírně důležitá. Kdo nepije, je unavený, trpí bolestmi hlavy, kožními potížemi, svalovými křečemi i nízkým krevním tlakem. Které potraviny mají vody nejvíc? Třeba pomeranče a broskve. Je to pro vás překvapení?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Dehydratace může vést k selhání orgánů, proto odborníci doporučují denně vypít několik sklenic čisté vody. Platí ovšem, že i když pitná voda tvoří základ, dá se čerpat i z jídla. Co byste měli mít po ruce? Nejen vodní meloun vás zavodní.

Meloun, salát a ti druzí

Starý a známý meloun obsahuje 92 procent vody, takže se považuje za jednu z nejvíce hydratačních potravin. Možná vás ale překvapí, že ještě před ním stojí hlávkový salát, který je tvořený výhradně z vody (96 procent), ale také okurka (95 procent vody). A která laskomina hlávkový salát, okurku a meloun následuje?

Chutná cuketa

Cuketa je výživná zelenina, která může přinést několik zdravotních výhod. Šálek nakrájené cukety vašemu tělu dodá kolem 91 procent vody a 1 gram vlákniny. Oba tyto komponenty se starají o dlouhodobý pocit sytosti. Chcete-li cuketu zařadit do svého jídelníčku, jezte ji jako přílohu. Skvělá je i v pomazánkách a polévkách. Zpracovaná ve spiralizéru (na nudle) nemá konkurenci. Dají se s ní nahradit běžné těstoviny.

Voňavé jahody

Jahody. Právě ty mají 91 procent vody. Navíc poskytují spoustu vlákniny, antioxidantů, minerálů a vitaminů. Dalším bonusem je, že jsou velmi chutné a variabilní, dají se přidávat do koktejlů i salátů. A taková jahodová ovesná kaše vás zasytí na celé dopoledne!

Sladké broskve

89 procent vody. Tak to přesně jsou broskve, další „zavlažující“ zázrak. I v nich „bydlí“ důležité vitaminy a minerály, jako je vitamin C, vitamin A či draslík. Počítat můžete i s kyselinou chlorogenovou, která má na organismus podobný vliv jako bioflavonoidy a kofein. (Poskytuje ji i lilek a zelená káva.) Obsah vody a vlákniny je pak důvodem, proč se po broskvích cítíte tak plní. A kdo další patří na seznam „vodních“ potravin?

Šťavnaté pomeranče

Pomeranče se mohou pochlubit 88 procenty vody. Jsou nesmírně zdravé, šťavnaté, plné vitaminů (hlavně C a B1), dále draslíku, hořčíku a fosforu. Jistá australská studie dokonce potvrdila, že jeden pomeranč denně snižuje riziko rozvoje makulární degradace a přispívá k ostrému zraku! Ba co víc, pomeranče jsou zdrojem vápníku, hořčíku, fosforu, draslíku, ovšem tohle všechno má i jejich kůra. Proto ji nevyhazujte!

Zdroje: Eat your water; 19 Water-Rich Foods That Help You Stay Hydrated

Autor článku: Petra Chmelová