Potraviny, které pomáhají zlepšovat paměť

Zdraví, 21. 2. 2021

Foto: Shutterstock

Jídlo má zásadní vliv na mozek, potažmo i na paměť, kterou mnozí postrádají zvlášť při náročném studiu nebo v pokročilém věku. Patříte mezi ně? Pak vyměňte výživové doplňky za přírodní produkty, které jsou snadno k dispozici.

Bohužel, tělo i mozek stárnou. Ve vyšším věku lidé často zapomínají, jejich soustředění se zhoršuje. Jestli vy osobně něčemu takovému chcete předejít, nebo před sebou máte náročné studijní období, měli byste se zaměřit na vhodné potraviny, které podpoří správnou funkci mozku a zbystří vaši paměť.

Dýňová semínka

Dýňová semínka obsahují čtyři nejdůležitější prvky, které mají co dočinění se správným fungováním mozku. Tady jsou.

Zinek. Je vhodný užívat ho pro prevenci onemocnění, jako jsou Parkinsonova nebo Alzheimerova choroba. Je to zásadní živina pro nervovou soustavu.

Měď. Nedostatek mědi v organismu může zvýšit riziko neurodegenerativních poruch. Řeč je v tomto případě hlavně o Alzheimerově chorobě.

Hořčík. Je nepostradatelný pro skvělou paměť a schopnost učení. Nízká hladina hořčíku bývá spojována s migrénami, epilepsií a depresemi.

Železo. Jedna z nejdůležitějších látek, která přispívá ke správnému fungování mozku.

Avokádo

Oblíbené avokádo je nabité dobrými tuky, které jsou pro paměť nesmírně důležité. V avokádu najdete i vitaminy B, C, K nebo folát. Koktejl těchto živin zabraňuje srážení krve a chrání tak organismus před mrtvicí.

Kurkuma

Kurkuma obsahuje látku zvanou kurkumin. Tento antioxidant, který má také protizánětlivou funkci, prospívá zdraví mozku. Zlepšuje paměť, zajišťuje růst nových mozkových buněk a chrání před depresemi. Kurkuma také zlepšuje příjem kyslíku v mozku a udržuje ho v pohotovosti. Do vaší stravy ji přitom zařadíte jednoduše. Uvařte si čaj z kurkumy, nebo toto oblíbené koření přidejte do svého oblíbeného jídla.

Borůvky

Ve skutečnosti mají borůvky nejvyšší obsah antioxidantů ze všech druhů ovoce. U některých těchto antioxidantů bylo prokázáno, že zlepšují komunikaci mozkových buněk. Borůvky také mohou potenciálně zpomalit ztrátu krátkodobé paměti.

Káva a zelený čaj

Káva i zelený čaj obsahují kofein. Tomu je přičítána řada pozitivních funkcí na mozek. Kofein například zlepšuje náladu, zajišťuje lepší soustředění a zvýšenou bdělost.

Brokolice

Brokolice má vysokou hladinu vitaminu K a cholinu, které hrají významnou roli při udržování paměti. Kromě těchto živin je brokolice nabitá protizánětlivými a antioxidačními látkami, jež chrání mozek před poškozením.

Mezi další potraviny, které jsou vhodné pro správné fungování mozkové činnosti a zlepšení paměti, patří například hořká čokoláda, vejce, ryby, vlašské ořechy, červená řepa nebo špenát.