Zdraví, 12. 8. 2022

Foto: Shutterstock

V současnosti se nemalá část populace potýká s nedostatkem spánku. Mnoho z nás moc dobře zná pocit, kdy si jdeme lehnout, dlouhé hodiny se převalujeme ze strany na stranu a nemůžeme usnout. Stoupá pocit zoufalství, začínáme se potit, únava se zvyšuje, ale tolik potřebný spánek nepřichází. Na vině mohou být potraviny, které zkonzumujeme během večera. O kterých je řeč?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Spánek je nenahraditelnou součástí lidského života, zajišťuje zdraví i přežití lidského organismu. V případě, kdy je nekvalitní, nebo nedostatečný, výrazným způsobem ovlivňuje nejen naše chování, ale také naše zdraví. Pro každého je nezbytný. Je to čas, kdy nabíráme potřebné síly na další den. Někdy se ho dočkáváme ale velmi obtížně. „Problém můžete hledat v jídle zkonzumovaném těsně před tím, než jdete do postele,“ radí propagátor zdravého životního stylu David Buchta.

Dbát a dávat si pozor na to, co jíme, bychom samozřejmě měli nejen před spaním. Některé potraviny příchod spánku narušují anebo dokonce významně oddalují, obdobně jako tomu je u míst. Některá pro náš organismus mohou působit rušivě, jiná naopak uklidňujícím dojmem.

„Lidé začínají chápat, že tam, kde se cítíme dobře, budeme ochotní strávit víc času a lépe si k danému místo vytvoříme vztah,“ podotýká s úsměvem Michal Hotmar z firmy, která se ergonomickým sezením zabývá už téměř 30 let.

Sladké hříchy

Je známé, že na konzumaci čokolády může vzniknout závislost. Její večerní pojídání není vhodné ani pro naše tělo a ani pro náš spánek. „Čokoláda obsahuje kofein. Nejvíce kofeinu je obsaženo v tmavé formě čokolády. Kofein se nachází v kakaových luscích, které se využívají k její výrobě. Pokud sníte čokoládu obsahující cukr, nabudíte na krátkou chvíli tělo, ale na druhou stranu vám tělo nepoděkuje, jelikož vyžaduje spánek,“ radí David Buchta.

Není zelenina jako zelenina

Ovoce se zeleninou jsou nedílnou součástí snad každého vyváženého jídelníčku. Co vás však může překvapit je fakt, že některým druhům zeleniny by bylo před psaním záhodno se vyhnout.

Květák nebo brokolice sice obsahují protein, který reguluje spánek, podílí se na tvorbě serotoninu – hormonu podporujícího spánek, ale obsahují také vlákninu, jež je těžko stravitelná,“ říká David Buchta. Před spánkem je vhodné se vyhnout například i pomerančům a malinám, které jsou náročné na trávení. To samé platí o celeru. Vhodné je pak také se vyhnout třešním.

Ovoce se zeleninou jsou tělu prospěšné nejen v rámci životosprávy, ale také během detoxikace organismu. „Z vlastní zkušenosti vím, že změna stravování má na lidský organismus opravdu velký vliv, ať už jde o shození přebytečných kil, posílení imunity, uzdravení kožních onemocnění nebo alergií,“ přikyvuje Stanislav Petříček, zakladatel raw bister, popularizátor zdravého životního stylu pro manažery.

Potravinou, která je více než vhodná na detox organismu, je konopné semínko. To u nás můžete legálně sehnat. Pochází totiž z konopí s obsahem THC pod 0,3 %, takže se jej rozhodně nemusíte obávat. Ba naopak, jeho účinky jsou totiž velmi příznivé. Mimo jiné je zdrojem bílkovin, esenciálních aminokyselin a esenciálních mastných kyselin. „Dodává tělu spoustu důležitých minerálů a vitaminů. Je to v podstatě komplexní zdroj všech potřebných látek pro zdravé fungování lidského organismu,“ doporučuje Jiří Stabla, odborník na konopí.

A co čaj?

Společnost je obecně rozdělená na dva tábory. Ty, kteří milují čaj a ty, kteří upřednostňují kávu. Byť je zelený čaj ohromný pomocník například během spalování tuků, obsahuje také značné množství kofeinu, který spánek oddaluje. Nezapomeňme pak také na čaj černý, který obsahuje ještě větší množství kofeinu.

Steak raději ne

Do označení červeného masa řadíme maso hovězí, skopové či vepřové. Patří mezi něj ale také maso kachní, zvěřina či husí maso.

Tento druh masa je bohatý na bílkoviny. Před spaním bychom neměli toto maso jíst, jelikož si tělo během spánku nemusí nejlépe poradit s trávením proteinů,“ říká David Buchta.

Žádná vzpruha

Mnoho lidí si dnes bez kávy nedokáže představit den. Pijeme ji ráno, odpoledne i navečer, doma, ve škole i v práci. Zkrátka při jakékoliv příležitosti. Pomáhá nám zůstat vzhůru a díky ní se cítíme méně unavení. Proč si ji tedy nedávat před spaním? Odpověď je jednoduchá. Kofein.

Pokud se chcete vyspat, určitě si kávu v žádné formě před spaním nedávejte. Kofein by vám zabránil ve spánku,“ radí David Buchta, propagátor zdravého životního stylu.

Nebezpečné dobroty

Kdo by neznal vrtkavé myšlenky během večerního sledování televize a komu by se nestalo, že si odskočil pro nějakou slanou dobrotu do spíže. Třeba v podobě brambůrek. Pro dobrý spánek je však moudré se podobně tučným potravinám vyhnout, neboť po jejich konzumaci naše tělo může začít špatně trávit, a dokonce může přijít i žaludeční nevolnost.

Pozor na chilli

Patříte mezi milovníky ostrých jídel? Libujete si například v indické či ostré mexické kuchyni? Pokud máte problémy se spánkem a chtěli byste se dobře vyspat, neměli byste jíst ostrá jídla před spaním.

Během spánku se proces trávení zpomaluje, a navíc musí tělo na trávení ostrých těžkých jídel vydat velké úsilí. Některé články dokonce hovoří o skutečnosti, že pokud si dáte před spaním ostré jídlo, můžete mít s velkou pravděpodobností noční můry,“ zakončuje s úsměvem David Buchta.

Zdroj: TZ Primulus + TZ bistRAWveg + TZ Konopné lékárny

Autor článku: Petra Chmelová