Nejhorší potravina, která zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku

Zdraví, 28. 12. 2020

Foto: Shutterstock

Případů vysokého krevního tlaku v souvislosti s přibývajícím věkem je čím dál víc. V ohrožení je přitom každý, tedy i vy. Předcházíte nebezpečí a dáváte si pozor na to, co jíte?

Vysoký krevní tlak o sobě hezkých pár dní i let vůbec nemusí dát vědět. Časem se však projeví. Mezi jeho typické příznaky patří bolest hlavy, závratě, krvácení z nosu nebo hučení v uších. Ale často probíhá bez jakýchkoli symptomů. Podle statistik těmito stavy trpí asi 5 % mužů a 2 % žen ve věku 20 až 29 let. Ve skupině 30–39letých je tento počet dvojnásobný a ve skupině 40–49 let je to již 24 % mužů a 20 % žen. Co s tím?

Všechno začíná u jídla

Ačkoli jsou k dispozici léky na léčbu vysokého krevního tlaku, nejúčinnější obranou je zdravá strava. Předpokládá se, že ta s vysokým obsahem sodíku zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, tedy hlavní příčiny srdečních onemocnění a mozkové mrtvice. Úlevy přitom rozhodně nečekejte, zastávky ve fast foodu se i vám mohou krutě vymstít. Prvotně je však třeba vysvětlit rozdíl mezi sodíkem a solí.

Tichý zabiják se špatnou pověstí

Sůl je většinou sodík, minerál, který se přirozeně vyskytuje v potravinách. Sodík (glutamát sodný) je látka, která může způsobit zvýšení krevního tlaku. Glutamát s označením E621, který si můžete představit jako bezbarvý krystalický prášek bez vůně a s mírnou masovou chutí, mnozí označují za tichého zabijáka. Nachází se přitom v mnoha populárních zpracovaných potravinách. A k těm nejhorším patří balené instantní nudle.

Jejich příprava obvykle netrvá déle než dvě nebo tři minuty, což usnadňuje život vytíženým osobám, studentům i příznivcům ultra rychle připraveného jídla, kteří nechtějí trávit dlouhé minuty u plotny.

Když jídlo, tak jedině domácí!

Kořeněné sáčky v ceně několika korun však často obsahují až 800 mg sodíku na balení, což je polovina doporučeného denního množství, a také nadměrné množství glutamátu, takže přispívají ke kardiometabolickým rizikům, mezi něž patří vysoký krevní tlak. Dále ničí nervové buňky, způsobují migrény, vyvolávají agresivitu, poruchy osobnosti, hyperaktivitu i žaludeční vředy. Jelikož E621 také zadržuje vodu, jde ruku v ruce s otoky a dokonce astmatem. Instantní nudle, jež neobsahují žádné důležité živiny ani vitamíny, však nejsou jediným zlem.

Chipsy, párky i závitky. Pozor na ně!

Glutamát se ukrývá i v arašídech v těstíčku, zeleninových bujónech, rybích prstech, šunkových závitcích s křenem, pikantních brambůrcích s paprikou, ale i kuřecích párcích, sójové omáčce, tekutém koření, jiných instantních polévkách různého druhu či třeba v pomazánce z tresky a la losos.

Pokud máte vysoký krevní tlak, měli byste příjem glutamátu sledovat bedlivěji a úzce spolupracovat se svým lékařem na úpravě stravy. Jen tak předejdete negativním zdravotním následkům, které může způsobit.