Zdraví, 1. 11. 2022

Foto: Shutterstock

Vařenou mrkev sníš, je dobrá na oči. Tuto větu jsme občas slýchávali od svých babiček, maminek nebo učitelek ve školce a později i ve škole. Co je na tom ale pravdy? Podívali jsme se na zoubek nejčastějším polopravdám a mýtům o zraku, abychom zjistili, zda stojí na podložených faktech, nebo jde o holé nesmysly.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Zrak lze považovat za jeden z nejvýznamnějších smyslových orgánů. Až 80 % informací totiž získáváme prostřednictvím našich očí. Možná proto o něm máme tolik zkreslených představ, které se předávají z generace na generaci.

Konzumace mrkve zlepšuje zrak = MÝTUS

Většina z nás už jistě někdy chroupala mrkev v domnění, že bude mít lepší zrak. S dioptrickými vadami oka ovšem konzumace této zeleniny nijak nesouvisí. Ano, je pravda, že je mrkev bohatá na betakaroten, z něhož v lidském těle vzniká vitamín A, jenž vyživuje oční sítnici, podobné množství vitamínu A ale obsahují také meruňky nebo ořechy. Přestože by se tak dalo říct, že je na tvrzení trošku pravdy, od dioptrických brýlí náš zrak bohužel neochrání.

Koukání do zeleně uklidňuje oči = MÝTUS

Už jste někdy zaslechli, jak je důležité mít kolem pracovního stolu postavené květiny, abyste v případě potřeby mohli na malou chvilku odvrátit zrak od zářícího monitoru směrem k zeleni a ulevit tak očím? Co je na tom vlastně pravdy?

Práce s elektronikou oči samozřejmě namáhá. A ačkoliv je zelená barva uklidňující, zrak nám nespasí. Vyzkoušet však můžete metodu 20-6-20, kdy budete provádět 20vteřinové přestávky s pohledem na předmět vzdálený alespoň šest metrů vždy po 20 minutách práce. Pořiďte si k tomu ještě úlevové čočky nebo povrchovou úpravu brýlí proti modrému světlu, takzvané Bluefiltry, a věřte, že oči budou méně unavené,” radí Martin Slaný, odborný oční garant sítě optik.

Nošením brýlí oči zleniví = MÝTUS

Další ohraná písnička. Sundáváte si brýle, aby vaše oči krapet potrénovaly nebo si odpočinuly? Marná snaha. Chvilkovým odhozením brýlí jim neprospějete. Používáním korekce totiž oči neoslabují. Právě naopak. Pokud brýle sundáte, oči se v důsledku chybějící korekce namáhají o to víc. Dioptrické vady zraku se mohou zhoršovat s přibývajícím věkem nebo jako výsledek prodělané nemoci, ovšem nošením brýlí je nijak neovlivníte.

S čočkami nesmíte usnout! = MÝTUS

Je pravda, že s některými kontaktními čočkami byste spát chodit neměli. Zatímco krátký šlofík nemusí způsobit vůbec nic, u několikahodinového spánku si zakládáte na pěkný malér, jako je podráždění, zarudnutí či pálení očí. Záleží však na konkrétním typu čoček.

„Pokud používáte silikon-hydrogelové kontaktní čočky doporučené vaším kontaktologem i k přespávání, není potřeba je každý večer z oka vytahovat. Silikon-hydrogel je nejen vysoce propustný pro kyslík, ale také vydrží dlouho hydratovaný, a proto je vhodný i pro citlivé oči. Pro zdravé a bezpečné nošení čoček je důležitý nejen výběr materiálu a typu čočky, ale také správná a pravidelná péče. Při kontinuálním nošení je doporučeno čočky alespoň 1x za týden z očí vyjmout a nechat přes noc vyčistit v roztoku a pravidelně si nechat oči kontrolovat,” tvrdí Adéla Holubcová, odbornice na kontaktní čočky ze sítě optik.

Má to ale malý háček. „U kontinuálních čoček si dejte pozor na dobu používání. Pokud totiž nosíte 14denní kontaktní silikon-hydrogelové čočky každý den nonstop, tedy přes den i přes noc, jejich doba nošení se zkracuje na 7 dní a 6 nocí “ upozorňuje odbornice.

Modré oči jsou náchylnější k onemocnění než tmavé = PRAVDA

Že na barvě nezáleží? Omyl – tedy alespoň co se některých očních vad týče. Opakované záněty či jiné zdravotní problémy mohou postihnout všechny bez rozdílu. Je ale pravda, že vážnější onemocnění zraku v důsledku vnějších vlivů je podle celé řady odborníků výsadou světlookých. Ti totiž mají v očích méně pigmentu, a tak do nich proniká mnohem více potenciálně škodlivého světla, jako je modré světlo či UV záření. Příkladem je onemocnění podmíněné věkem – tzv. makulární degenerace, která se statisticky vyskytuje častěji právě u modré duhovky.

Sluneční brýle noste jen v létě = MÝTUS

Ačkoliv se to nezdá, sluneční paprsky dokážou pěkně potrápit i v zimě. Tím, že je slunce na obloze v tomto ročním období položeno níže, je koncentrace UV záření vstupující do oka mnohem intenzivnější. Je to dáno sněhem nebo námrazou, ze kterých se světlo odráží. Podle vědců zvyšuje čerstvě napadaný sníh hladinu UV záření zhruba o 90 %. V porovnání se zeleným trávníkem, který záření odráží jen v rámci 3 %, je tak bílý poprašek nenápadným nepřítelem našeho zraku, a to nejen v horských oblastech.

Cukrovka je zabijákem zraku = PRAVDA

Ano, neléčená cukrovka je ve vyspělých zemích velmi častou příčinou slepoty. Pokud se od svého praktika dozvíte, že máte cukrovku, na nic nečekejte a vyhledejte pomoc očního lékaře. Cukrovka poškozuje cévy v celém těle. Někomu se to projeví na ledvinách nebo nohách, jinému zase na očích.

V momentě, kdy jsou vinou cukrovky poškozeny cévy vyživující oční sítnici – to znamená, že se postupně trhají – dochází nejen k zjizvení sítnice, ale i k jejímu možnému odchlípení. To vede k trvalému poškození zraku, v nejhorším případě až ke slepotě. Rozhodně proto nepodceňujte pravidelné návštěvy očního lékaře či optometristy,” upozorňuje Martin Slaný.

Čtení v šeru kazí oči = PRAVDA

Dlouhodobé studie potvrzují, že vysokoškolsky vzdělaní lidé nosí brýle častěji. Jestli je to ale kvůli tomu, že celý večer v šeru poctivě biflují novou látku, už výzkumy neukazují. Ačkoliv zvýšená námaha zaostřovacích svalů v oku při čtení může způsobit zhoršení dioptrií, týká se to pouze lidí ve věku do cca 25 let. Nedostatečné osvětlení pracovní nebo čtecí plochy ale každopádně způsobuje únavu, podrážděnost i bolest očí.

Koukání do přímého slunce nám může trvale poškodit zrak = PRAVDA

Na rozbřescích a západech je fascinující ta neskutečně přitažlivá paleta barev, s níž se minutu po minutě mění i celá okolní příroda. Při těchto pozorováních je ale zapotřebí dodržovat základní bezpečnostní pravidla. I sebekratší pohled do ostrého světla totiž způsobuje krátkodobé oslepnutí. Při delším pohledu do přímého slunce si koledujeme nejen o zánět spojivek, zánět rohovky nebo spálená víčka, ale také o nenávratné poškození sítnice s trvalým oslabením zraku. Stejně tak je tomu i u zatmění slunce, při kterém můžeme nabýt mylného dojmu, že se nám nic nemůže stát. Opak je ale pravdou.

Špatné dioptrie mohou způsobit padání vlasů = PRAVDA

Vypadávání vlasů může být opravdu následkem nesprávné korekce zraku. Je to kvůli tomu, že se naše oči musí při zaostřování obrazu zbytečně namáhat, čímž dochází k dráždění velkého množství nervových vláken. Celý komplikovaný proces na úrovni mozku pak směřuje k nadměrnému vypadávání vlasů. Proto je nutné nosit nejen brýle či kontaktní čočky, ale také chodit na pravidelná vyšetření k optometristovi či očnímu lékaři, který případné změny včas zachytí.

Zdroj: TZ Fokus

Štítky: oči , zrak

Autor článku: Lenka Šmídová