Zdraví, 21. 6. 2022

Foto: Shutterstock

Mnoho lidí s nadváhou říká, že se cítí dobře. Jenže to obvykle nemusí a ani netrvá dlouho. Taky si myslíte, že vám pár dortíků a několik skleniček tvrdého alkoholu nemůže ublížit? Sundejte si růžové brýle!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Kila navíc? Sedavý životní styl, stres a dokonce i romantická láska patří k viníkům toho, že nedopnete kalhoty. Ostatně, studie uskutečněná na 8 tisících lidí z Velké Británie, za kterou stojí profesorka výživy Penny Gordon-Larsen ze Severokarolínské univerzity v Chapel Hill, odhalila, že v rámci vztahů a přijímaného jídla se ženy vyrovnávají s muži, takže jedí úplně stejné porce, aniž by měly hlad. Přidejte k tomu méně pohybu, více práce a nechuť s partnerem cokoli podnikat. Ve výsledku každý z páru během několika měsíců přibere až šest kilo. Zdá se to jako nic, ovšem tělo kompromisy nedělá. Nebo snad máte jiný názor?

Nejen klouby trpí

Nejenže pět až deset procent všech nádorů je způsobeno nadváhou a obezitou, ale zvyšování tělesné hmotnosti také přispívá ke vzniku vysokého krevního tlaku, cukrovky a srdečních chorob. Zároveň se podepisuje na onemocnění žlučníku, stojí za spánkovou apnoe či osteoartritidou, tedy bolestivého kloubního onemocnění.

Kdo tedy chce zůstat zdravý, měl by si tělesnou hmotnost hlídat. Nejde mít tělo obalené tukovými bochánky a říkat, jak je to neškodné.

Odraz životního stylu

Nadváhu definuje index tělesné hmotnosti vyšší než 25 až 29,9, obezitu představuje BMI větší než 30, přičemž platí, že jakmile váš BMI dosáhne úrovně obezity, dramaticky se zvyšují šance na rozvoj dalšího zdravotního problému. (Lékaři používají BMI spolu s dalšími zdravotními ukazateli k posouzení aktuálního zdravotního stavu dospělého v souvislosti s možnými riziky.)

Normální hmotnost BMI je pak 18,5 až 24,9. Zatím se do tabulek tak nějak vejdete, ale zanedlouho sfouknete další svíčku na narozeninovém dortu? Buďte ve střehu.

Když se rok s rokem sejde

Platí, že jak ženy procházejí menopauzou a muži se dostávají do andropauzy, hlásí se o slovo břišní tuk, známý také jako viscerální. Postava pak připomíná jablko. Tito jedinci mají nakročeno k metabolickým chorobám, jako je cukrovka, vysoký cholesterol nebo spánková apnoe.

Lékaři zároveň apelují, že viscerální tuk je škodlivý, protože je umístěn v blízkosti portální žíly, která přenáší krev ze střevní oblasti do jater. Mít se fajn ve svém vlastním těle, i když má na sobě něco navíc, je tedy dočasný a subjektivní pocit. Přitom stačí prvotně si vést jídelníček a hlídat všechno, co projde ústy. Mnohdy totiž lidé konzumují kalorie, aniž by si toho všimli.

Zdroje: Can you be obese but still be healthy?; Can you be healthy and have obesity? Not really, says major study

Autor článku: Ivana Koutná