Zdraví, 30. 7. 2022

Foto: Shutterstock

Fastfoody, nedostatek pohybu i dva roky přetrvávající pandemie koronaviru. Tyto faktory se podepsaly na rostoucí váze dětí. A to až do takové míry, že podle poslední prognózy jich může být jen v Česku v roce 2030 až 275 tisíc. Už teď má problémy s váhou ale každé čtvrté.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Počty obézních rapidně stoupají. Podle Světové zdravotnické organizace je na celém světě více než jedna miliarda lidí trpící tímto problémem – z toho tvoří 340 milionů dospívající a 39 milionů děti. Organizace World Obesity Federation však předestírá, že v roce 2030 dětská obezita vzroste až na 254 milionů. Vyhlídky na lepší zítřky bohužel nečeká ani Česko. Podle posledních odhadů bude množství dětí s nadváhou či obezitou nadále růst.

Už dávno není výsadou dospělých

Společnost včetně těch nejmladších “ztěžkla” také kvůli pandemii koronaviru. Uvádí se, že v průměru až o čtyři kilogramy. Podle odborníků se však téměř dva roky přetrvávajících lockdownů a distanční výuky podepsaly zejména na dětech. U některých z nich zaznamenali skokový nárůst váhy o deset až patnáct kilo. Mohou za to zejména špatné stravovací i pohybové návyky, které se předávají z jedné generace na druhou.

„Děti jsou zrcadlem rodiny, její genetiky i životního stylu. Pokud člověka od raného mládí nevedeme ke zdravému způsobu života, zakládáme mu na pěknou řádku problémů, a to nejen zdravotních. Změna je přitom zejména v našich rukou – jako dospělí můžeme jít příkladem a ukázat mladé generaci, jak se o sebe starat tak, aby nám naše tělo mohlo poděkovat,” vysvětluje Barbora Procházková, vedoucí vědeckého týmu společnosti, která se zabývá komplexní genetickou analýzou a pomáhá lidem v cestě za udržitelným životním stylem.

Především zdravotní problém

Dětská obezita a nadváha je spojena s vyšším rizikem předčasné smrti a invalidity v dospělosti. „Obézní děti pociťují dýchací potíže, mají zvýšené riziko zlomenin a k rozvoji nemocí oběhového systému dochází již v útlém věku. Cukrovka, únava, neschopnost soustředit se, podrážděnost… to vše mohou být důsledky nadměrné tukové tkáně,” dodává Barbora Procházková.

„Nadbytečný tuk rovněž narušuje hormonální rovnováhu, což se u chlapců projevuje typickým zženštilým tvarem těla – úzká ramena, široké boky a velké poprsí. Zatímco velkých prsou se chlapci v pozdějším věku zbavit mohou, anatomii kostí ramen a kyčlí již nezmění,” varuje. Zapomínat bychom však neměli ani na psychologické dopady obezity. Jsou to právě děti, které mohou kvůli kilům navíc bojovat s depresemi či úzkostmi.

Jít příkladem

Rodiče by měli jít svým ratolestem příkladem, a ne jinak je tomu v péči o vlastní zdraví. Pokud dítě nemá dobrý vzor, s největší pravděpodobností bude s vlastní váhou bojovat i v dospělosti. A to do takové míry, že to může ovlivnit celý jeho život. Společně by proto měli usilovat o zdravý životní styl založený na vyvážené stravě, dostatku pohybu, kvalitním spánku i psychické podpoře.

Pokud jste sami s pravidelným režimem na štíru, hlavním klíčem úspěchu je vytvoření rutiny. Podle vědeckých studií si můžeme návyk osvojit už za 66 dnů. To znamená, že zhruba dva měsíce nám postačí k tomu, abychom své naučené vzorce dokázali upravit. Mějte ale na paměti, že malá změna jídelníčku či jednostranná opatření nikam nevedou. Na místě je zásah do životosprávy a celkového denního režimu jak vás, tak dítěte.

Strava a pravidelný pohyb

Co se stravy týče, doporučují nutriční specialisté takzvaný jídelníček na pěti prstech, tedy pět pravidelných jídel za den, které pomohou předejít hladu a také chuti na sladké. To totiž děti vyhledávají ve velkém. Jednoduché cukry jsou nebezpečné zejména proto, že je tělo dokáže rychle zpracovat a člověk tak pocítí brzy další hlad. Ačkoliv cukr obsahuje například i ovoce, na rozdíl od čokolád, bonbonů a dalších sladkostí skrývá také dostatek vlákniny a vitamínů. Zapomínat byste ale neměli ani na bílkoviny, které mají kromě prospěšnosti pro dětský růst i tu výhodu, že zasytí na dlouho.

Mnoho ratolestí je schopna přebytečná kila také vyběhat. Ať už prostřednictvím zájmového kroužku nebo klidně doma s rodiči. Při pravidelné pohybové aktivitě vybudujete nejen lepší kvalitu pohybů, zručnost, obratnost a fyzickou výkonnost, ale zároveň v nich můžete vzbudit soutěživost, chuť k pohybu i týmového ducha. Hlavní je, aby byl sport radostí.

Zdroj: TZ Chromozoom

Autor článku: Ivana Koutná