Zdraví, 25. 9. 2022

Foto: Shutterstock

Zánět močových cest - problém, který trápí především dámy, a mnohé z nich dokonce opakovaně. Bohužel není jen výsadou letních měsíců, kdy pobýváme ve studených plavkách a k prochladnutí není daleko. Potýkat se s ním můžeme po celý rok, a tak je dobré vědět, jak potížím předcházet, ale i jak je případně rozpoznat a řešit.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Taky vás maminka na břehu rybníka či moře pokaždé, když jste vylezla z vody, honila, abyste si převlékla plavky? A taky jste si nesměla sedat na studenou zem? Pak vaše maminky dělaly maximum pro to, aby se vám vyhnul zánět močových cest. Prochladnutí je totiž jednou z hlavních příčin, proč se tato zdravotní komplikace objevuje.

„Chladem tělo vystavujeme diskomfortu a sami si tak oslabujeme imunitu. Ta se pak nedokáže bránit bakteriím, které běžně máme v organismu, a může vzniknout zánět,“ vysvětluje MUDr. Monika Purmová a dodává, že představa, že „zlé“ bakterie na nás zaútočí třeba ve špinavém rybníku či v bazénu, je v této souvislosti zcela mylná. Ani domněnka, že by se záněty močových cest hojně vyskytovaly jen a jen v letních měsících, není tak docela pravdivá. Prochladnout můžeme kdykoli a kdekoli, a tak podle doktorky Purmové sezona zánětů močových cest trvá prakticky po celý rok.

Naproti tomu tvrzení, že tento typ zánětu je spíš dámskou „specialitou“, není tak daleko od pravdy. Polovina žen v produktivním věku se alespoň jednou za život potýkala s touto zdravotní nepříjemností. Na vině je ženská fyziologie. Jednoduše řečeno v intimních oblastech mají dámy všechno poměrně blízko u sebe a snadno se bakterie ze střev ocitnou v močové trubici, která je navíc u žen kratší a rovnější než u mužů. Pak už jen stačí prochladnout a malér je na světě. Po šedesátce se ale skóre mezi ženami a muži vyrovnává, protože u pánů přicházejí do hry problémy s prostatou.

Odskočit si pravidelně

Pro močové ústrojí může být nebezpečné nejen prochladnutí, ale i několikahodinové cesty. Ne, že by jim dlouhé sezení nějak ubližovalo, ale velmi jim škodí, pokud nemůžeme zajít na malou a moč musíme zadržovat. „V tu chvíli dáváme bakteriím příležitost pomnožit se, protože neodcházejí s močí, a navíc naplněný močový měchýř je roztažený, jeho stěna tenčí, a tím pádem méně odolná vůči případné infekci,“ vysvětluje doktorka Purmová, v čem tkví riziko dlouhého cestování a připomíná, že odskočit bychom si měli minimálně jednou za tři hodiny.

Ani vyhýbání se pití, abychom se nemuseli zdržovat toaletními přestávkami, není rozumným řešením. Pokud totiž močové cesty dostatečně neproplachujeme, moč není naředěná, bakterie se dají do díla a opět může vzniknout zánět. Podle Moniky Purmové by člověk měl průměrně vypít minimálně 1,5 litru vody nebo neslazených nápojů denně.

Proč pořád musím?

Příznaky zánětu močových cest jsou pramálo příjemné a obtěžující. Nikdo jistě nechce zažívat pálení, neustále běhání na toaletu, pocit, že si potřebujeme odskočit, aniž by z toho cokoli bylo. Může přijít i teplota, nebo se dokonce objevit krev v moči. „Nicméně, pokud je zánět včas odhalen, lze ho poměrně snadno vyléčit, proto byste při objevení podobných obtíží otálet s návštěvou urologa,“ nabádá doktorka Purmová. S pomocí antibiotik je zpravidla za 3 až 5 dní po problému. Pacient by během léčby měl rovněž přijímat dostatek tekutin (nejlépe vodu v kombinaci s urologickým čajem) a hlavně se držet v teple.

Výborným podpůrným prostředkem při boji se zánětem močových cest jsou také brusinky. Brání totiž bakteriím držet se na stěnách močového měchýře a zamezují tím vzniku infekce. Konzumovat je můžete v jakékoliv formě – čerstvé, sušené, v džusu, čaji nebo formou doplňků stravy.

Je ovšem pravda, že tyto potíže stále lidé vnímají jako choulostivé a stydí se o nich otevřeně hovořit. Raději je vyřeší domácí samoléčbou, která ale nemusí být vždycky úspěšná a někdy vede k vážnějším komplikacím. Zanedbaný zánět totiž může proniknout až do horních močových cest a do ledvin, což je stav, jenž vyžaduje hospitalizaci v nemocnici.

Ke specialistovi byste také měli zamířit, pokud vás záněty trápí opakovaně. Pak je třeba provést podrobnější vyšetření, které odhalí příčinu potíží. Jak říká uroložka Purmová: „Jestliže vás zánět močových cest postihne jednou za rok, není to nic výjimečného. Pokud se s ním musíte léčit dvakrát, či dokonce víckrát během roku, je třeba zjistit, kde vězí problém.“

Prevence se vyplatí

Kdo chce zmenšit riziko vzniku zánětu močových cest, měl by dodržovat pár jednoduchých pravidel. Důležité je především dobře se oblékat a mít stále v teple ledviny i podbřišek. Takže bokovky a crop topy nejsou zrovna vhodným outfitem. Posilujte rovněž svou imunitu, aby se dokázala bakteriím bránit. To znamená, že byste měli dostatečně spát, sportovat a zdravě jíst. Dbejte především na přísun vitaminu C. „Ten pomáhá okyselit moč a močový měchýř potom není vhodným prostředím pro výskyt bakterií, které zánět močového měchýře způsobují,“ vysvětluje Monika Purmová.

Brusinky coby bojovníka za zdravé močový cesty můžete preventivně zařadit do svého jídelníčku. Přidejte k nim i močopudné (diuretické) potraviny, jako jsou petržel, celer nebo okurky. „Tyto potraviny sice již propuknutou infekci neléčí, ale pomáhají odstraňovat moč z močového měchýře a spolu s ní i případné bakterie,“ objasňuje mechanismus uroložka.

Svůj podíl na vzniku zánětu může mít rovněž hygiena intimních partií. V tomto případě platí, že zlatá střední cesta je skutečně optimální. Přílišná hygiena parfemovanými dráždivými mýdly ani nedostatečná hygiena neprospívají „kondici“ intimních oblastí.

V neposlední řadě choďte pravidelně na toaletu a nezapomínejte na dostatečný přísun tekutin, aby se močové cesty dostatečně proplachovaly. A pokud se potíže přece jen objeví, rozhodně se nestyďte přijít za lékařem, ono se totiž není za co stydět.

Nepřehlížejte příznaky zánětu močových cest:

  • nutkavý pocit močit, ačkoli je měchýř prázdný
  • pálení a bolesti při močení
  • příliš časté močení
  • bolest v podbřišku, pocit plnosti a tlaku
  • občas přítomnost krve v moči

Zdroj: TZ UroKlinikum Praha

Autor článku: Petra Chmelová