Zdraví, 10. 1. 2024

Foto: Shutterstock

Jakými způsoby tělo signalizuje vysoký krevní tlak? Jako první se objevují závratě, bolesti hlavy, pískání v uších či nejasné vidění. Častá je i náladovost, stejně jako zapomínání, nespavost, poruchy paměti a pocit tlaku na prsou. Ovšem velmi často nemá tato nebezpečná nemoc žádné příznaky. Jednejte, dokud je čas.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Vědci z amerického Harvardu upozorňují, že vysoký krevní tlak neboli hypertenze hraje vedlejší roli ve více než 15 % úmrtí. I vám ho lékař diagnostikoval? Pak jste patrně, kromě léků, jež je nutné užívat, dostali také pár rad, jak žít. Pokud ne, tak tahle opatření patří k těm nejúčinnějším.

Zhubněte

Krevní tlak se často úměrně zvyšuje vinou narůstající tělesné hmotnosti. Už pouhá nadváha může působit přerušené dýchání během spánku (spánková apnoe), což dále nelichotivě ovlivňuje krevní tlak. Proto se hubnutí považuje za jednu z nejzásadnějších změn životního stylu pro kontrolu krevního tlaku.

Pravidelně cvičte

Pravidelná fyzická aktivita – například 120 minut týdně, nebo 3 x 30 minut, může snížit krevní tlak na bezpečnější úroveň. Roli tu však hraje především pravidelnost. Jakmile se hýbat přestanete, vše se vrátí do starých kolejí. Mezi aerobní cvičení, které je doporučováno odborníky, patří chůze, plavání, tanec, jízda na kole či jogging. Můžete také vyzkoušet intervalový trénink, který zahrnuje střídání krátkých dávek intenzivní aktivity s dobami na zotavení.

Začněte jinak jíst

Strava bohatá na celá zrna, ovoce, zeleninu a nízkotučné mléčné výrobky je rozhodně vítaná. Máte-li problém se sestavením svého jídelníčku, požádejte o radu výživového poradce.

Snižte obsah sodíku

Sodík je volně dostupný ve formě kuchyňské soli. S tou to většina lidí dost přehání. Přitom platí, že i malé snížení obsahu sodíku zlepšuje zdraví srdce a zároveň krotí krevní tlak. (Pro většinu dospělých se za ideální denní příjem sodíku považuje množství 1 500 mg nebo méně.)

Přestaňte kouřit

Každá cigareta, kterou vykouříte, nakopne váš krevní tlak, takže si o normálních hodnotách můžete nechat leda tak zdát. Típněte poslední…

Omezte kofein

Bohužel, i kofein hraje v ovlivňování krevního tlaku velkou roli. Pokud patříte k těm, kdo si dopřávají povzbuzující dobroty pouze občas, počítejte s tím, že dochází ke zvyšování vašeho krevního tlaku. Na druhou stranu se udává, že u pravidelných pijanů kávy, kteří jsou na kofein zvyklí, rozdíl tak markantní není. Přestože však dlouhodobé účinky kofeinu na krevní tlak stále nejsou jasné, předpokládá se, že jeho vliv není zanedbatelný. Proč tedy zbytečně riskovat?

Vyvarujte se stresu

Chronický stres a vysoký krevní tlak jdou ruku v ruce. Z tohoto důvodu zvažte mediační metody a dávejte si pozor na vypjaté situace. Některým se totiž dá předcházet.

Zdroje: 10 ways to control high blood pressure without medication; 17 Effective Ways to Lower Your Blood Pressure; 6 simple tips to reduce your blood pressure

Autor článku: Lenka Šmídová