Zdraví, 27. 7. 2022

Foto: Shutterstock

Každý z nás reaguje na vypjaté situace jinak. A co může být vysoce stresující pro vás, nemusí znamenat stres pro někoho jiného. Pro každého z nás ale platí, že dlouhodobý i akutní stres negativně ovlivňuje zdravotní stav a může být spouštěčem mnohých onemocnění. Jak správně zvládat stres a prodloužit si tak spokojený a šťastný život, radí odborná konzultantka a lékárnice PharmDr. Ivana Lánová.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Jak stres ovlivňuje naše tělo

Stres je obranná reakce našeho organismu, která ne vždy musí být na škodu. Když zažíváme stres, vyplaví se nám do těla hormony kortizol a adrenalin. Tyto hormony způsobují tzv. reakci „bojuj nebo uteč“. Začne nám bušit srdce, stáhnou se nám cévy a náš dech se zrychlí. Tělo je připraveno na to, aby mohlo rychle reagovat a ochránit nás například před zraněním. Špatným stresem nazýváme chronický stres, který je dlouhodobý a má negativní vliv na naše zdraví.

„Pokud zažíváme dlouhodobý stres, do těla se nám neustále vyplavuje v malém množství kortizol a adrenalin. V dlouhodobém měřítku mají tyto dva hormony bohužel degenerativní vliv na náš organismus. Lidé trpící chronickým stresem jsou pak daleko více náchylní k různým onemocněním, ať je to obyčejná viróza, nebo pak už vážnější nemoci tipu, diabetes, infarkt a rakovina,“ vysvětluje PharmDr. Ivana Lánová.

Je naše tělo pod dlouhodobým stresem?

Chronický stres vzniká na úrovni naší psychiky. Pokud máme negativní přístup k životu, často se bojíme a trpíme úzkostmi, jsme také daleko náchylnější ke stresu.

„Původcem stresu jsou tzv. „stresory“. Většinou jsou to události, které souvisejí se zaměstnáním. Může to být tlak na vyšší výkon, nedobré vztahy na pracovišti, nebo celkové přetížení organismu. Stres může být způsobený ale i mimopracovními faktory, jako jsou rodinné konflikty, nebo zdravotní a finanční příčiny,“ říká Lánová.

Jako první se stres projevuje tam, odkud přišel, což je na úrovni psychiky. Jedná se o tzv. emoční symptomy, mezi které patří náladovost, porucha soustředěnosti, úzkost a deprese. Jelikož má stres přímo vliv na naši imunitu a funkci našeho těla, jeho následky se projevují i fyzicky.

„Velmi často se stává, že se k nám přijde poradit zákazník, který trpí vícero různými příznaky, ale nemá jasnou diagnózu. Často přijdeme na to, že trpí právě chronickým stresem, který se projevuje mimo jiné častými bolestmi hlavy, zažívacími obtížemi, poruchami spánku nebo sníženým libidem,“ dodává Lánová.

Jak lépe zvládat stres

Je důležité si uvědomit, že stres ovlivňuje každého z nás a to každý den. Stresu a stresovým situacím se v dnešním světě prakticky nemůžeme vyhnout. Můžeme ale dělat něco proto, aby na nás stres neměl takový vliv a zmírnit tak jeho škodlivé reakce v našem organismu.

„Obecně se doporučuje pravidelná fyzická aktivita a různé relaxační techniky. Například jóga je spojením obojího. Pokud ale nejste vyznavačem jógy, nebo meditace, postačí i pravidelná procházka v přírodě. Dále můžete zkusit i různá dechová cvičení, která zaberou opravdu jen pár minut denně a zvládnete je i v kanceláři,“ radí Lánová.

Blahodárně na psychiku a na fyzické symptomy stresu působí i bylinky a minerály. Například hořčík v kombinaci s vitamínem B6 má pozitivní vliv na nervovou soustavu a zlepšuje kvalitu spánku. Stejné účinky má i meduňka, která pomáhá proti pocitům neklidu a napjatosti.

„Přijďte se poradit do lékárny, kde jsou vyškolení lékárníci připraveni pomoci a doporučit řešení ušité na míru přímo vám. Odbourat stres je součástí prevence, která je u nás na prvním místě,“ doporučuje Lánová.

Zdroj: TZ Benu

Štítky: stres

Autor článku: Lenka Šmídová