Zdraví, 18. 11. 2023

Foto: Shutterstock

Mikrobiom je nedílnou součástí lidského zdraví a jeho obranyschopnosti. Je pozoruhodný svým významem i velikostí. Nejčastěji se o něm hovoří v souvislosti s našimi střevy, avšak stejnou důležitost pro zdraví mají i bakterie v našich ústech.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Co je vlastně mikrobiom

Ze všeho nejdříve si řekněme, co to vlastně mikrobiom je.

Jde o mikroorganismy neboli soubor bakterií, kvasinek, hub, virů a protozoí (prvoků) vyskytující se v lidském těla i na něm. Odhaduje se, že se jedná asi o 100 bilionů organismů, přičemž zdravý mikrobiom je zásadní pro naše zdraví,“ vysvětluje MDDr. Jana Karbusická, zubní lékařka a odborná garantka značky SPLAT.

V případě střevního mikrobiomu (střevní mikroflóry) se tyto patogenní mikroby podílejí kromě trávení také na vývoji imunitního systému a zasahují do mnoha tělních funkcí. „Rozmanitost mikrobiomu hraje roli při rozvoji obezity, zánětlivých, nádorových, metabolických, psychických, alergických, autoimunitních a v neposlední řadě  kardiovaskulárních onemocněních,“ dodává zubní lékařka.

Přátelské versus nepřátelské bakterie

Miliony mikroorganismů žijí také v našich ústech, kde ulpívají na jazyku, dásních, zubech, ale dostanou se třeba i na tváře. Přátelské bakterie jsou pro naše zdraví prospěšné. Problém nastává tehdy, když se v ústní dutině přemnoží škodlivé bakterie.

„Kromě potíží jako jsou zubní kazy, záněty dásní či parodontitida, mohou škodlivé bakterie v ústech způsobit záněty kloubů, pohlavního ústrojí, onemocnění srdce či dokonce zápal plic,“ tvrdí Ing. Zuzana Heiník Bělová ze společnosti BELdental specializující se na péči o zuby a ústa.

To potvrzuje i řada nových výzkumů, podle kterých existuje například souvislost onemocnění dásní s Alzheimerovou chorobou. Vše je totiž propojeno díky krevnímu oběhu, do kterého se bakterie ze sliznic přes krevní cévky dostanou.

Zajímavost: Věděli jste, že vědecky doloženo bylo rovněž to, že zdraví zubů prospívá činnosti srdce? Vždy je však důležité dívat se na věc v širších souvislostech. Zkažený chrup vede velice často k zánětům. Je-li v těle zánět, neprospívá to žádným orgánům v lidském těle, ať už jde o srdce či střeva.

Pozor a kouření i stres

Dentální hygiena má zásadní vliv na bakterie v našich ústech, což potvrzuje i Zuzana Heiník Bělová.

„Zuby si čistíme nejen proto, aby byly krásné a měli jsme svěží dech. Správnou dentální hygienou můžeme ovlivnit mikroby v ústech, a tím třeba i to, jestli budeme trpět cukrovkou nebo jinými chorobami,“ říká specialistka na péči o zuby a ústa.

Podle odborníků na náš mikrobiom prokazatelně působí také kouření, které má podle nich obrovský vliv na složení ústní mikroflóry. MDDr. Jana Karbusická k tomu dodává, že kouření narušuje složení bakterií i pH v ústech. Mikrobiální rovnováhu a naše zdraví dále narušuje nezdravá strava, některé léky, alkohol, stres, ale třeba i posedlost čistotou.

Zajímavost: Podařilo se vám odnaučit kouřit? Někteří odborníci zastávají názor, že vliv na orální mikrobiom má i kouření v minulost.

Jak pomoci bakteriím

Základem je správná strava, která by měla být postavená na průmyslově nezpracovaných potravinách se zaměřením na tu rostlinnou. Vyhýbejte se kyselým nápojům. Důležité je snížit množství cukru.

„Bakterie v ústech přeměňují cukry na organické kyseliny, které odvápňují zubní sklovinu. Při časté konzumaci sladkých jídel a především nápojů vystavujete zubní sklovinu účinkům cukrů po delší dobu a zvyšujete tak riziko vzniku zubního kazu,“ vysvětluje zubní lékařka. Pokud kouříte, přestaňte. A v neposlední řadě zvolte si zubní pastu podporující přátelské bakterie. „Ústní hygiena je základem veškeré péče o ústní dutinu, přičemž druh zubní pasty hraje klíčovou roli. Ideální jsou přírodní zubní pasty a přírodní ústní vody, které podpoří prospěšné bakterie v ústech a potlačí ty škodlivé,“ doporučuje Zuzana Heiník Bělová a dodává, že pro zdraví ústní dutiny je důležité navštěvovat pravidelně zubního lékaře a dentální hygienistku.

Zdroj: TZ Splat + TZ BelDental

Štítky: zuby

Autor článku: Ivana Koutná