Jak dává tělo najevo, že mu dáváte příliš sacharidů

Zdraví, 1. 1. 2021

Foto: Shutterstock

Bez bílkovin, tuků a sacharidů se lidské tělo neobejde. Jenže všeho moc škodí. Reagujete na skryté signály, které prozrazují, že jich přijímáte až příliš?

Sacharidy se obvykle vyskytují v pečivu, těstovinách, celozrnných výrobcích, rýži, bramborách a zpracovaných potravinách. Někteří lidé je dělí na dobré a špatné, nicméně rozhodně se jim nedá upřít to, že dodávají energii k pohybu a ty složitější neboli komplexní zajišťují pocit sytosti. Jejich nadměrná konzumace však může vést k negativním účinkům. Opravdu jste to s nimi nepřehnali? Všímejte si těchto varovných znamení.

Žízeň

Bože, to sucho v ústech vás neskutečně sužuje. Potřebujete velkou sklenici vody, za chvíli po ní další, a končíte u celé láhve. Je snad váš pitný režim nedostatečný? Nikoli. Pokud jste jedli jídlo s vysokým obsahem sacharidů, hladina cukru v krvi vzroste, takže máte větší žízeň a chodíte častěji na malou. Voda totiž pomáhá rehydratovat krevní oběh a odstraňuje přebytečný cukr močí.

Únava a malátnost

Pořádně se najíte, ale po chvíli máte pocit, že si potřebujete zdřímnout. Hladina energie klesne. Jedná se o typický projev pořádné dávky sacharidů, které v nadměrném množství zvyšují hladinu cukru v krvi, takže tělo spíš provokují ke krátkým dodávkám energie, což nakonec vede ke kolizi, vyčerpání a únavě.

Zácpa

Už tři dny se trápíte, máte nafouklé břicho, nadýmáte se a leckdy i svíjíte v křečích. Ano, je to tak. Viníkem opět mohou být sacharidy, které kromě jiného způsobují problémy s trávicím traktem a rozpadáním se potravin ve střevech. Konzumujete-li hodně těch rafinovaných, ke kterým patří bílá rýže, chléb či brambory, počítejte s nedostatkem vlákniny a tím i problémovým vyprazdňováním.

Bolesti hlavy

Bolesti hlavy a migrény patří mezi zdravotní příznaky, které byste nikdy neměli ignorovat. Ve skutečnosti mohou být známkou toho, že vaše tělo je vyloženě zatěžováno nadměrným příjmem sacharidů, kupříkladu v podobě bílého pečiva nebo oblíbených těstovin.

Výkyvy nálad

Únava nebo zácpa jsou jen některými projevy přemíry sacharidů. U některých lidí ovlivňují i náladu, neboť se mění na cukr. Ten sice na chvíli způsobí pocit štěstí a euforie, ale jakmile jeho hladina klesne, přichází na řadu letargie a emocionální bouře. Výkyvy nálad jsou tak jen doprovodnou reakcí na nesprávně zvolené jídlo.

Problémy s hubnutím

Chcete-li zhubnout, sacharidy omezte. Jejich vysoké množství navyšuje denní energetický příjem, přispívá k pocitu hladu, rychlejšímu metabolismu na glukózu, tím i náhlému nárůstu hladiny cukru v krvi a podpoře produkci inzulínu. Ten stimuluje produkci olejové žlázy, což způsobuje vyrážky a akné. A když inzulín absorbuje glukózy až příliš mnoho, přemění se na tuk a uloží do těla. Nic moc vyhlídky.