Zdraví, 15. 3. 2023

Foto: Shutterstock

Myslíte si, že doplňky stravy zlepšující imunitu a podporující celkovou kondici můžete konzumovat, kdykoli se vám zachce? Chyba lávky. Kdy je na ně ideální čas a proč zjistit, jak je to s jejich rozpustností ve vodě či v tucích?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

V dnešní době se na nejrůznější výživové doplňky klade velký důraz. Z části i kvůli tomu, že hříchem moderní populace je nevhodné stravování, v němž ovoce a zeleninu nahrazují tuky a sacharidy. Vzhledem k tomu, že většina lidí nehodlá nic podcenit, polyká „béčko“, „céčko“ i „áčko“ ostošest. Patříte mezi ně i vy? Pak byste měli vědět, jak konzumaci důležitých látek co nejvíce zefektivnit.

Správné načasování je základ

„Málokdo si je vědom toho, že vitaminy a minerály se mají užívat vždy s jídlem. Když se najíte, ve vašem těle se ihned spustí celá řada trávicích procesů, jež optimalizují vstřebávání klíčových živin. Rovněž můžete předejít nevolnosti, kterou některé osoby z doplňků stravy pociťují,“ vysvětluje americký lékař, vědecký pracovník a viceprezident organizace Council for Responsible Nutrition Duffy MacKay. Odborník zároveň připouští, že z tohoto pravidla existuje výjimka, kterou je železo. Tento prvek je prý lepší dopřávat si na lačný žaludek.

Čtěte mezi řádky

Doktor vám předepsal prášky na tlak a berete ještě něco na cholesterol? Medikamenty si s vitaminovými doplňky nemusí vůbec rozumět. Může nastat situace, že jedno či druhé bude méně účinné. Nebo dojde k zesílení účinků, což zvyšuje riziko předávkování.

„Například vápník narušuje absorpci běžně doporučovaných léčiv na štítnou žlázu. A mnoho pacientů užívá obojí najednou. Je proto dobré celou věc prodiskutovat se svým lékařem,“ objasňuje výše jmenovaný expert.

Zjistěte, jak je to s rozpustností

„Znalost rozdílu mezi rozpustnými látkami v tucích a ve vodě vám pomůže z vitaminů vytěžit maximum. Ty rozpustné v tucích, jmenovitě A, D, E a K, se mohou hromadit v organismu. To představuje nebezpečí předávkování. Naopak ve vodě rozpustné vitaminy, jako jsou vitaminy B, tedy folát, thiamin, riboflavin, niacin, kyselina pantotenová a biotin, dále pak B6, B12 a vitamin C, se vylučují močí, takže jich vždy získáte optimální množství,“ zdůrazňuje specialista Duffy MacKay.

Další info: The Scoop on Taking Multivitamins; A beginner’s guide to dietary supplements

Autor článku: Andrea Veselá