Zdraví, 5. 7. 2022

Foto: Shutterstock

V práci se to na vás valí ze všech stran? Nezahrávejte si a zapište se na golf, který prospívá nejen fyzickému, ale i duševnímu zdraví. Jaké má účinky a na kolik vás skutečně vyjde?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Že mrtvice, tedy cévní mozková příhoda, je typická jen pro starší věkové ročníky? Tak to už dávno neplatí. Věková hranice se snižuje, jak upozorňuje ZPMV ČR na svých stránkách. Může se klidně objevit i do 30 let věku! Dochází při ní k poškození mozku v důsledku poruchy mozkového krevního oběhu. Mezi její příznaky pak patří slabost až ochrnutí a poruchy citlivosti poloviny těla. Často se objevují i závratě či třeba epileptické záchvaty. Riziko mrtvice a dokonce i předčasné smrti napříč generacemi se však dá snížit s pomocí golfu! Nevěříte?

Jen čert ví proč

Vědci analyzovali zdravotní údaje od téměř 6 000 účastníků průměrného věku 65 let. U všech v minulosti byla diagnostikována nějaká ze srdečních chorob. Výzkumníci pak subjekty sledovali celých 10 let. Analýza dat následně ukázala, že jedinci, kteří hráli golf (alespoň jednou měsíčně), měli výrazně nižší úmrtnost: 15,1 % ve srovnání s 24,6 % – u těch osob, jimž tento sport nic neříká.

„Naše studie je možná první svého druhu. Vyhodnocuje totiž dlouhodobé zdravotní přínosy golfu, jednoho z nejpopulárnějších sportů mezi staršími lidmi v mnoha zemích,“ nechal se slyšet neurolog Adnan Qureshi z Bahamské univerzity s tím, že zatímco chůze a jogging s nízkou intenzitou nabízí stejné výhody, chybí u nich vzrušení ze soutěžení jako při golfu. To, že se zkrátka snažíte dostat soupeře i jamku, zdraví prospívá! Navíc golf není tak namáhavý. Ale jak je to s cenou?

Další mýtus vyvrácen

Dřív se tradovalo, že golf je zábavou bohatých lidí. Tak to už dnes neplatí. Kurz pro začátečníky se dá sehnat již za 300 korun. Jeho součástí jsou 3 skupinové lekce trvající 50 minut i zapůjčení holí. Jedna klasická hrací hodina vyjde asi od 60 do 350 korun (v závislosti na konkrétním klubu, dni, ročním období i členství; nejlevnější tarify mají zlatí členové.) Nemáte-li vlastní hůl, dá se půjčit i za 30 korun. Stejně jako golfový bag (150 korun). Vždy je však možností porozhlédnout se po bazarech. Platí tak, že za golf můžete ročně utratit statisíce, nebo jen pár korun.

Skutečnost je taková, že když český amatérský golfista zvolí tu nejlevnější cestu, zaplatí za roční hrací poplatek částku mezi 7 000 až 10 000 korunami. Pokud bude hrát dvakrát týdně po dobu 7 měsíců, vychází to zhruba tak na 50 her ročně. V přepočtu na hru to dělá 180 korun. Připočtěte k tomu zdravé a neznečištěné prostředí a vyjde vám z toho báječný koníček s pozitivním dopadem na zdraví. Jdete do toho?

Zdroje: Golf May Be a Recipe for Longevity; Those Who Play Golf May Live Longer

Štítky: pohyb , sport

Autor článku: Andrea Veselá