Zdraví, 1. 9. 2022

Foto: Shutterstock

Stravování má zásadní vliv na zdraví a správný vývoj dítěte. Součástí vyvážené životosprávy je dostatečný přísun rybího masa. Rybí maso je zdrojem prospěšných látek jako jsou omega-3 mastné kyseliny a také vitamin D. Jak ale vyplývá z průzkumů, konzumace ryb v Čechách je nízká a nejčastěji je odmítají právě děti.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

V současné době se děti vracejí zpátky do školky, ale i do školy, zpátky mezi své kamarády a spolužáky. Zdraví dětí, a především jejich dobrá imunita, jsou nyní důležité zejména kvůli kontaktům s ostatními členy rodiny, zejména se seniory.

Ach, ty ryby…

Omega-3 jsou známé svými příznivými účinky na zdraví, stejně tak i vitamin D. Jejich význam je pro normální vývoj dítěte klíčový jak v dětství, tak i v dospívání. Podle řady studií, k níž patří i výzkum MUDr. Petra Tláskala, nízká konzumace ryb způsobila, že děti mají v těle nedostatek těchto prospěšných látek a vitaminů. Většinou je odrazuje chuť ryb.

Bohužel, ne všichni rodiče vědí, jak tyto látky nahradit jinou cestou. V dnešní době dítě může získat všechny živiny chutnější formou a bez složitého přemlouvání u jídelního stolu. A to především díky doplňkům stravy s přírodní příchutí zakrývající rybinu.

Riziko pro děti

Podle studií je konzumace ryb v Čechách nízká a děti často trpí nedostatkem prospěšných látek v nich obsažených. Ve studii prováděné Společností pro výživu bylo zjištěno, že děti mají nízký příjem nenasycených mastných kyselin a 36 % dětí a batolat se potýká s nedostatkem vitaminu D.

Děti velmi často odmítají konzumovat ryby, což potvrzuje i zmíněná studie MUDr. Petra Tláskala. Podle této studie 82 % dětí jí ryby ojediněle nebo je naprosto odmítá. Příjem nenasycených mastných kyselin přitom může v průběhu dětství snížit riziko výskytu poruch učení nebo také může být zmírněno ADHD neboli porucha pozornosti.

V další studii prováděné u dětí od 1 do 5 let se zjišťovalo, jak často v týdnu konzumují ryby. Výsledky jsou více než alarmující, jelikož většina dětí v tomto věku konzumuje ryby méně než 1 týdně nebo vůbec.

Proč jsou omega-3 tak důležité

Omega-3 mastné kyseliny patří do esenciálních mastných kyselin, které nemůžeme vytvořit sami, ale musíme je přijímat v podobě potravin. Součástí omega-3 jsou podle MUDr. Tláskala dvě prospěšné kyseliny: kyselina dokosahexaenová neboli DHA a kyselina eikosapentaenová, zkráceně EPA.

Bohatým zdrojem těchto tzv. omega trojek jsou tučné ryby (makrela, losos, sardinky nebo treska) a olej z nich. Mají kladný vliv na srdce a mohou snížit riziko budoucích srdečně-cévních onemocnění. Avšak kromě toho kyseliny DHA a EPA také přispívají k normální funkci mozku. DHA je základním stavebním prvkem mozku a součástí buněčných membrán, které zajišťují přenos informací mezi neurony.

Podle některých studií užívání těchto mastných kyselin může vést ke zlepšení paměti. Také mají pozitivní vliv na mentální dovednosti v době dospívání a stejně tak přispívají k normálnímu vývoji mozku dítěte.

Déčko potřebuje každé dítě

Zdrojem vitaminu D je sluneční záření. Méně známý je fakt, že prospěšné déčko obsahují také ryby. Kromě užitečných kyselin DHA a EPA některé ryby nebo jejich části obsahují vitamin D, který přispívá k normální funkci imunitního systému a zajištuje normální stav zubů a kostí.

Při jeho nedostatku je tělo náchylnější k respiračním onemocněním a projevuje se svalovou slabostí. V játrech tučných mořských ryb, jako jsou makrely nebo tresky, se nachází až 3 mg vitaminu D.

Podle výzkumu CZVP – SZÚ přispívají ryby k 3–8 % expozici vitaminu D v Čechách. Podle odborníků je třeba konzumovat tučné ryby alespoň 2x týdně, tím si lidé zajistí dostatečný přísun jak omega-3, tak i vitaminu D.

Zdroj: TZ Möller’s

Autor článku: Andrea Veselá