Důvody, proč si dopřát každý večer sklenku červeného

Zdraví, 4. 2. 2021

Foto: Shutterstock

Všichni víme, že s alkoholickými nápoji bychom si neměli příliš zahrávat. Ovšem v případě červeného vína se vyplatí přimhouřit očko a dopřát si ho každý den jednu sklenku. Jeho pozitivní účinky na naše tělo jsou totiž nemalé.

Co všechno se vědcům podařilo o červeném víně zjistit?

Sbohem, kila navíc

Červené víno pomáhá s hubnutím! Tedy podle vědců z Harvardu a Washington State University. Pokud si totiž dopřejete večer sklenku tohoto nápoje, vyhnete se pozdním nebo nočním výpravám do lednice, které představují jedno z největších nebezpečí pro štíhlou postavu. Víno totiž omezí chuť na jídlo a navíc díky látce resveratrol, již obsahuje, zabrání růstu tukových buněk. Ovšem pozor – nedopřávejte si víc než jednu sklenku! Červené je totiž poměrně kalorické, takže větší množství by tento efekt spíš obrátilo…

Paměť jako zamlada

A když už jsme zmínili resveratrol, který je ostatně nejcennější složkou červeného vína, tedy co se účinků na lidské zdraví týče, nesmíme opomenout ani jeho dopady na náš mozek. Z výzkumu provedeného na Texas A&M Health Science Center College of Medicine bylo zjištěno, že sklenka denně pomáhá v prevenci ztráty paměti způsobené stárnutím. Pokud tedy poslední dobou zapomínáte klíče nebo mobil častěji, než je zdrávo, možná je na čase poohlédnout se po nějaké dobré lahvi červeného (jen pozor – zase nepřehánět, alkohol má na mozek přesně opačné účinky).

Vrásky? Neznám

Resveratrol toho ovšem umí víc. Kromě zdraví podporuje také naši krásu. Jako mocný antioxidant je spojován se zpomalováním stárnutí, respektive s prevencí vrásek. Opět stačí sklenka červeného denně. A přidejte k ní i sklenici vody – alkohol totiž odvodňuje, což nahrává dehydrataci pleti a ta zase tvorbě vrásek…

Úsměv jako ze žurnálu

Také máte z červeného vína strach, protože barví zuby, takže o bělostném úsměvu si můžete nechat jen zdát? Podle všeho to nebude tak horké. A pokud to s vínem nepřeháníte, skvrn na zubech se nemusíte bát. A co víc, nemusíte se bát ani kazů! Podle studie otištěné v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry pomáhá červené likvidovat v ústech bakterie, jež jsou spojovány s kažením zubů.

Srdce jako zvon

Hned několik významných vědeckých pracovišť se v minulosti zaměřilo na vztah červeného vína a našeho kardiovaskulárního zdraví. Co objevila? Shodují se v jednom – tento úžasný mok (v rozumném množství, samozřejmě) srdci a cévám rozhodně prospívá! Tak například snižuje riziko infarktu, protože roztahuje cévy, posiluje krevní oběh a snižuje riziko krevních sraženin.


Zobrazit diskuzi ke článku