Zdraví, 18. 8. 2022

Foto: Shutterstock

Modré světlo jako potížista? Ne tak docela. V rozumné míře se právě díky němu můžete cítit báječně. Ovšem když si vyberete správný zdroj. V opačném případě znásobte ochranu svých očí.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Podle studie společnosti Kleiner Perkins Caufield & Byers patří Češi mezi nejaktivnější uživatele elektronických přístrojů na světě. Čísla jsou přitom dost šokující. Podle studie tuzemáci celosvětově obsazují 12. místo, přičemž do svých počítačů, mobilů a televizí hledí přes sedm hodin denně, což vyvolává otázky, jak se organismus pere s modrým světlem.

Jistě, ví se o něm to, že v noci kdekoho udržuje vzhůru, protože potlačuje melatonin, jenž nutí ke spánku (ostatně právě vztahu modrého světla a hladiny melatoninu v těle se jako jedni z mnoha věnují v rozsáhlém výzkumu i vědci z Harvardovy univerzity).

Ale co dalšího byste o něm měli vědět?

Ne všechno modré světlo je špatné!

Modré světlo tu bylo, je a bude. Všude. Jeho největším zdrojem je totiž slunce. (Modré světlo vyzařované sluncem je důvodem, proč vidíme oblohu jako modrou.) Fotoreceptory v očích detekují světlo nejen pro proces vidění, ale také pro cirkadiánní rytmus, který naráží na řadu systémů v těle.

Sluneční modré světlo, které je vysoce energetickým viditelným světlem, ve správném množství reguluje přirozený spánek a probuzení, pomáhá zvyšovat bdělost, a dokonce zlepšuje náladu (proto se umělé modré světlo používá jako léčba sezónní afektivní poruchy).

Čeho je však moc, toho je příliš. Člověk by si měl podle dosavadních závěru Harvardovy univerzity dát pozor hlavně na nadměrné vystavení se modrému světlu, a hlavně tomu umělému z LED podsvícených obrazovek

Vaše vlastní oči se mohou lépe bránit

Makulární pigment v očích modré světlo filtruje, tedy přirozeně blokuje škodlivé, neviditelné UV paprsky. Potřebuje však podporu. Makulární pigment se skládá ze dvou karotenoidů zvaných zeaxanthin a lutein, které se dají získat z potravin, jako je mrkev, dýně, vaječné žloutky či listová zelenina.

Vědci a oftalmologové z University of Toronto v současné době studují, za jak dlouho se i vy můžete skrz jídlo dočkat zvýšené ochrany, a je zřejmé, že jakmile výše uvedené dobroty zařadíte na svůj jídelníček, můžete počítat se zlepšením obranyschopnosti očí za pouhých šest měsíců doplňování zeaxantinu a luteinu. (Obě položky totiž zlepšují hustotu makulárního pigmentu.) To, že jste na správné cestě, v první řadě poznáte tak, že se vaše oči u digitálních zařízení neunaví tak rychle jako dřív.

Modré světlo ovlivňuje děti i dospělé

Oči dětí do 14 let nejsou plně vyvinuté, takže nemají takovou ochranu před modrým světlem jako dospělí. Studie ukázaly, že zvýšené a dlouhodobé vystavení se modrému světlu přispívá ke krátkozrakosti mezi dětmi. O důvod víc, proč svým ratolestem stanovit hranice a zkracovat jim pobyt u oblíbených zařízení na nezbytné minimum.

Zdroje: Blue light has a dark side; Seeing Blue: How Blue Light Can Affect Your Health; Should You Be Worried About Blue Light?

Autor článku: Lenka Šmídová