Zdraví, 23. 11. 2022

Foto: Shutterstock

Současné období doprovázejí plískanice, vítr, mlhy a občas i pořádný déšť. Není pak divu, když se ze všech koutů ozývá posmrkávání a pokašlávání. Mnozí ulehají do postele a svádí boj s virózou nebo v horším případě s chřipkou. Všeobecnou radou v prevenci proti nachlazení a virózám je oblékat se adekvátně venkovním teplotám, dostatečně odpočívat, často si mýt ruce a dopřát si pestrou a vyváženou stravu s dostatkem vitaminů, minerálů a živin. Spíš než potravinovými doplňky byste měli začít kvalitními potravinami.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Imunita na prvním místě

Vedle dostatku spánku a odpočinku a dodržování hygienických zásad je klíčový i příjem vitamínů a dalších látek. K podpoře normální funkce imunitního systému přispívají vitamíny C, D, A, B12 nebo B6, důležitý je i příjem zinku, selenu nebo železa.

Na vitamín C jsou bohaté papriky, šípky, brokolice nebo třeba růžičková kapusta. Vitamín D získáte snadno z vaječných žloutků, mléka nebo bílého jogurtu. Zdrojem vitamínu A je mrkev, špenát nebo například hovězí játra. Na vitamíny skupiny B jsou bohaté luštěniny, ořechy nebo obiloviny.

Zinek je nejvíce obsažen v hovězím a jehněčím mase, dýňových semínkách, vaječném žloutku, cizrně nebo kešu ořechách. Nejvíce selenu je obsaženo v některých druzích ořechů, ovesných vločkách, drůbežím mase nebo ve vnitřnostech. Zásoby železa doplníte konzumací ořechů, hovězího masa, luštěnin, červené řepy nebo špenátu. Z výčtu výše je patrné, že neexistuje jedna zázračná potravina, základem je konzumace vyvážené stravy složené z kvalitních potravin.

Vsaďte na bylinky

Naši předkové na sílu bylinek vsázeli. Dnešní pohled je takový, že je při jejich užívání třeba respektovat svůj zdravotní stav, bylinky jsou však všeobecně vnímány jako velký pomocník v podpoře našeho těla. Udává se, že bylinky jako rakytník, heřmánek, máta, jitrocel, oregano, lípa, černý bez, šalvěj, zázvor nebo podběl podporují správnou funkci imunitního systému. Výčet rozhodně není finální, je i spoustu dalších pomocníků.

Některé bylinky jsou skvělé pro podporu dýchacích cest, což se může v podzimním sychravém počasí více než hodit. Mezi nimi jsou mateřídouška, tymián, bazalka, šípky, řebříček, měsíček, skořice, třezalka, meduňka nebo i výše jmenovaní jitrocel, zázvor, šalvěj a oregano. I u bylinek platí zlaté pravidlo, že kvalita je základem úspěchu. Je důležité myslet na to, odkud bylinky pocházejí. Tomu adekvátní pak bude pravděpodobně i jejich účinek. I zmíněné bylinky lze pořídit v BIO kvalitě. Buď jako jeden druh, nebo v připravených směsích.

Myslete na kvalitu

Ve snaze dopřát našemu tělu to nejlepší je třeba dobře rozmýšlet, co jíte. Ovoce, zelenina i bylinky vypěstované v souladu s přírodou, v BIO kvalitě, jsou bohaté na vitamíny a minerály v dobře vstřebatelné podobě pro vaše tělo. Jsou proto ideální volbou nejen do podzimního období. Navíc se pyšní skvělou chutí a jejich konzumace tak nebude jen tělu prospěšná, stane se i pravým gurmánským zážitkem. Bio ovoce a další biopotraviny poznáte podle loga biolistu a biozebry. Všechny bioprodukty takto označené musí splňovat přísné požadavky pro ekologickou produkci, které jsou každoročně důsledně kontrolovány. A jako bonus můžete mít dobrý pocit, že koupí bioproduktu prospějete nejen sobě, ale i přírodě.

Zdroj: TZ Bio

Další info: 17 immune-boosting foods to get you through cold and flu season; How to prevent a cold

Autor článku: Ivana Koutná