Zdraví, 20. 1. 2023

Foto: Shutterstock

Sport, náročná cvičební pozice, svalové napětí či dehydratace. Křeč paralyzuje a znemožňuje další pohyb. A v některých případech tak bolí! Postihla i vás? Dopujte se jogurtem nebo ananasem. Tělo vám poděkuje.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Křeč lze definovat jako „náhlé, nedobrovolné, křečovité kontrakce“ vybraných svalů, se kterými se potýkají hlavně sportovci. Dají se nějak zmírnit? No jistě, řešení existuje. A překvapivě pro něj nemusíte do lékárny, ale do obchodu s potravinami. Které dobroty vám nejúčinněji uleví od bolesti?

Kvalitní čokoláda

Čokoláda je plná hořčíku, který uvolňuje svaly a zmírňuje bolesti. Za ideální čokoládu se přitom považuje ta s vysokým podílem kakaa. Zapijte ji vodou a chvíli vyčkejte. (Nejčastější příčinou svalových křečí při sportovní činnosti je dehydratace.)

Bylinkový čaj

Čaje, zejména zelený, heřmánkový a mátový, mají protizánětlivé schopnosti, jež mohou zklidnit a zmírnit svalové křeče. Jejich výhodou je snadná a rychlá příprava.

Šťavnatý ananas

Bromelin, enzym v ananasu, se hodí nejen při potlačování menstruačních křečí. Pomáhá totiž překonat nepříjemné svalové kontrakce. Stačí ho jen nakrájet a vychutnat si jeho svěžest.

Chutný losos

Losos a další ryby „studených vod“ bývají bohaté na typ mastných kyselin známých jako omega-3. Ty také mají protizánětlivé vlastnosti, takže redukují zánět a ulevují od bolesti. To jste o nich věděli?

Jogurt, mléko a sýr

Bylo zjištěno, že vápník je na křeče „jako ďas“. Proto po svém workoutu sáhněte do ledničky a vyndejte jogurt, mléko či sýr. Co se týče konkrétně jogurtu, tak ten je navíc velmi dobrým zdrojem bakterií, které jsou nápomocné při rozkladu jídla. Nehrozí tak trávicí potíže.

Silák špenát

Ač se to třeba nezdá, vápník ve špenátu může pomoci předcházet křečím a blokovat je. Nenapadá vás žádný kloudný recept, na který byste se těšili? Zkuste roládu z listového těsta plněnou právě špenátem a vejci. Ze stolu zmizí rychlostí blesku.

Hummus

Hummus, studený pokrm s hanlivým názvem, představuje pomazánku, dip  nebo kaši z rozmačkané uvařené cizrny. A právě ona, kromě jiných látek, obsahuje hořčík i vápník. Obojí vám uleví od nepohodlí a poskytne první pomoc bolavým svalům v křeči.

Autorský článek

Další info: The 10 Best Muscle Recovery Foods and Drinks; Eat These Foods To Prevent Muscle Soreness ASAP; 8 Muscle Recovery Foods to Snack On

Autor článku: Lenka Šmídová