Z přírody, 27. 9. 2022

Foto: Shutterstock

Okamžitě provoní místnost, a to bez stopy chemie. Ale esenciální oleje jsou mocnější, než si možná myslíte. Ulevují i od bolesti kloubů a svalů! Které z nich právě tohle umí?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Bolest svalů je velmi nepříjemná, stejně jako bolest kloubů. To první, po čem v případě nouze saháte, jsou tlumící léky? Ještě zadržte. Teplý obklad, který patří k první pomoci, jde vylepšit přidáním éterických olejů. Různé směsi se však mohou do postižených oblastí vmasírovat přímo. Máte doma třeba tyhle tři voňavé a účinné zázraky?

Jalovec

Jalovec je stálezelený strom se zelenými jehlami, malými květy a zelenými plody, které dozrávají na modročernou barvu. Ačkoli je původem ze severní Evropy, Kanady a severní Asie, různé druhy jalovců se vyskytují i ​​v jiných částech světa. Jalovec ulevuje od nepohodlí a milují ho zvlášť namožené svaly.

Největšího účinku dosahuje, když se smíchá nejen s nějakým nosným olejem, kupříkladu kokosovým, olivovým či třeba mandlovým, ale i s esenciální levandulí a olejem z černého pepře, jenž má výrazné analgetické vlastnosti. Ovšem pozor, teplý, kořenitý olej z černého pepře by se měl používat opatrně. Nadměrné množství může podráždit pokožku, také si příliš nerozumí s homeopatickými léky. Tabu je i pro těhotné ženy. Není totiž znám jeho dopad na plod.

Šalvěj muškátová

Šalvěj muškátová je malá, vytrvalá bylina s modrorůžovými nebo purpurově modrými květy. Její stonek bývá silný a chlupatý, listy jsou dlouhé a zelené. Rostlina pochází od Středozemního moře, ale roste v jakémkoli příjemném klimatu, což je jedině dobře. Z květů je extrahován éterický olej ostré vůně. I šalvěj maximalizuje své působení ve směsi. Skvělé účinky poskytuje společně s levandulí, mátou peprnou, rozmarýnem nebo heřmánkem římským. Stačí promíchat vybrané oleje a nanést na postižené oblasti. A jaký další pomocník uzavírá velmi silnou trojici „lékařů“?

Rozmarýn

Rozmarýn lékařský, často nazývaný též jako rozmarýna lékařská, je součástí slavného a patrně i nejoblíbenějšího provensálského koření. Jedná se o keř, který může dorůst úctyhodných rozměrů. Jelikož pochází ze Středozemí, miluje slunce. Listy šalvěje jsou ostnaté a připomínají jehly. Kvete světle modře a nádherně voní.

Díky vědeckým rozborům se zjistilo, že rozmarýn ve své esenciální podobě taky vykazuje analgetické působení a tím ulevuje od bolesti svalů a kloubů. Rozmarýn by se však neměl používat při vysokém krevním tlaku či v těhotenství. Obezřetné by měly být i osoby s epilepsií.

Zdroje: VeryWellFit.com; FamilyChiroPlus.com

Autor článku: Ivana Koutná