Z přírody, 31. 3. 2023

Foto: Shutterstock

Návaly horka, špatná nálada i nekvalitní spánek. Vojtěška, kterou charakterizují fialové až modrofialové květy, působí proti ledasčemu. Oceníte ji při vysoké hladině cholesterolu, nebo pokud vás trápí nepříjemné projevy menopauzy.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Vojtěška, alfalfa, známá také jako lucerna (z francouzského a německého lucerne) nebo Medicago sativa, je rostlina, která se stovky let pěstuje jako krmivo pro hospodářská zvířata. A není divu. Je ceněná pro obsah vitamínů, minerálů a bílkovin. Prý pochází z Asie, ale na tom vůbec nezáleží. Její listy a semena se konzumují ve velkém, což je jedině dobře.

Přítomnost vitaminů K či C, mědi, manganu, folátu, hořčíku, železa, riboflavinu a biologicky aktivních rostlinných sloučenin, jako třeba flavonoidů a fytoestrogenů, slibuje velké věci nejen v rámci zvířecího, ale pochopitelně i lidského zdraví. Proč si ji vypěstovat?

Cholesterol v ukázkové normě

Schopnost vojtěšky snižovat hladinu cholesterolu je jeho dosud nejlépe prostudovaným přínosem pro zdraví. A jaké množství je ideální? Doporučuje se 40 až 50 gramů semen vojtěšky třikrát denně. Po osmi týdnech většinou dojde k poklesu celkového cholesterolu v krvi.

Tento účinek je způsoben vysokým obsahem saponinů, což jsou rostlinné sloučeniny, o nichž je známo, že snižují hladinu cholesterolu. O vojtěšce se však také říká, že krotí vysoký krevní tlak, působí jako diuretikum, zvyšuje produkci mateřského mléka, léčí artritidu a odstraňuje ledvinové kameny.

Zmírnění symptomů menopauzy

Alfalfa má vysoký obsah rostlinných látek zvaných fytoestrogeny, které jsou chemicky podobné hormonu estrogenu, jež v těle napodobují. Fytoestrogeny zmírňují symptomy menopauzy, kterou způsobuje právě pokles již uvedených estrogenů. Vědci z italské University of Siena potvrdili, že extrakty vojtěšky v kombinaci se šalvějí jsou schopné vyřešit noční pocení a návaly horka u žen. Estrogenní účinky navíc přispívají ke kvalitnějšímu spánku. Vojtěška taky vykoná mnoho dobrého i při vyčerpání, podrážděnosti a detoxikaci.

Antioxidační účinky

Alfalfa má dlouhou historii použití v ájurvédské medicíně. Léčitelé ji používají ke zmírnění stavů způsobených zánětem a oxidačním poškozením, čemuž nahrává i sama věda. Podle ní vojtěška působí proti buněčné smrti a poškození DNA způsobené volnými radikály. A další dobrá zpráva? Při přípravě pokrmů se určitě neztratí!

Použití v kuchyni

Vojtěška vyžaduje půdu bohatou na živiny, lehčího a propustného typu. Dál jí vyhovuje teplo. Uvádí se, že pokud má být na stanovišti více let, má se nechat jednou za rok vykvést. Kvete přitom podle podmínek od května do října. Co se týče chuti, tak ta jemná. Vojtěšce to sluší v polévkách, sendvičích nebo salátech.

Považuje se za bezpečnou rostlinku, ovšem u některých jedinců může způsobit škodlivé vedlejší účinky. Konkrétně u těhotných žen hrozí předčasná stimulace dělohy. Pozor by měli být i ti, kdo užívají léky na ředění krve. Klíčky vojtěšky totiž obsahují vysoké množství vitaminu K, což účinnost některých medikamentů omezuje.

Další info: Health Benefits of Alfalfa; 9 Wonderful Benefits Of Alfalfa

Autor článku: Andrea Veselá