Z přírody, 25. 8. 2023

Foto: Shutterstock

Dali jste si do těla poněkud víc než obvykle a teď spíláte nad tím, že se jen stěží ohnete k botám, abyste si je zavázali? Snadná pomoc. Uleví vám červená řepa, zázvor, zelený čaj nebo rajčatová šťáva. Stačí si vybrat, co je pro vás nejlákavější!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Asi jako všechno má i sportování svá jasná pravidla. Pokud se chcete po tréninku vyhnout bolesti končetin, neměli byste podceňovat strečink, který uklidňuje svaly po náročné aktivitě a připravuje je na regeneraci. Důležitou roli ve cvičební rekonvalescenci má však i správná výživa a pitný režim. Jaké potraviny a nápoje mají slibné hojivé účinky?

Červená řepa, naprosto ideální doping

Dle mínění odborníků je červená řepa prostředkem, který zvyšuje energetickou hladinu podobně jako káva, čímž může zlepšit výkonnost až o 16 procent. Její báječné vlastnosti ale oceníte i tehdy, když po příchodu domů svlečete propocené oblečení. Tenhle rubínový fitness parťák díky obsaženým antioxidantům a fytonutrientům prokazatelně mírní svalové napětí, takže si na něm bez váhání smlsněte.

Zázvor jako další možnost

Zázvor se většinou dává do souvislosti s normalizací tlaku, zesílenou imunitou i fungujícím trávením. Ochucovadlo charakteristické vůně i chuti také přispívá k léčbě alergií, zatímco má příznivý vliv na učení, paměť, soustředění a kreativitu. Budete-li ve dnech, kdy cvičíte, zázvor konzumovat pravidelně, můžete bolestivost svalů podstatně snížit. Je to pro to, že se v něm nachází látka zvaná gingerol, jejíž účinky se dají přirovnat k utlumujícímu aspirinu.

Zelený čaj? Všestranná medicína

Čeho se takhle po tréninku napít? Kromě doporučované čisté vody byste neměli zanevřít ani na zelený čaj. Vlivem přítomných fytochemikálií stimuluje krevní oběh, což má na potřebnou regeneraci ten nejpříznivější vliv. Když už jsme u jeho výhod, nelze opomenout ani skutečnost, že urychluje metabolismus a tím pádem i spalování kalorií. Zároveň se podílí na produkci růstového hormonu, který je naprosto nezbytný pro budování svalů i zachovávání svalové hmoty. V případě, že vám zelený životabudič dvakrát „nejede“, můžete vsadit na rajčatovou šťávu. I ta s bolestivým nepohodlím dokáže zatočit!

Zdroje: PubMed.ncbi.nlm.nih.gov; WebMD.com; NewFoodMagazine.com

Štítky: bolest , sport

Autor článku: Ivana Koutná