Z přírody, 2. 2. 2024

Foto: Shutterstock

Esenciální oleje mají širokou škálu využití. Aplikují se na pokožku, do difuzéru či koupelí, neboť vynikají terapeutickými vlastnostmi. Které z nich se uplatní hlavně v koupelně? Žijte ve svěžím a čistém prostředí!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Trápí vás artritida, chronická bolest, nachlazení, zánět kůže nebo svědění pokožky? Naložte se do vodní lázně s chladnější vodou. Do té přimíchejte epsomskou sůl a esenciální levanduli, neroli, růži, římský heřmánek nebo pelargonii vonnou (geránium). Esenciální olej z geránie je jeden z nejlepších olejů na uvolnění nervového napětí. Hojí jizvy, reguluje produkci kožního mazu, čistí a osvěžuje pokožku.

Skvělé účinky, báječná vůně

Využít se dá i esenciální kadidlo, mezi jehož výhody patří zmírňování revmatických bolestí, artritidy a zlepšení činnosti krevního oběhu. Při koupeli se však vyhněte olejům zvyšujícím citlivost pokožky. K těm patří zázvor, máta peprná, skořice a čajovník australský.

Esenciální oleje využijte i ve sprše, neboť pára s nimi dobře spolupracuje. Ve výsledku si můžete ulevit kupříkladu od dýchacích potíží. Při respiračních stavech se hodí eukalyptus, máta peprná nebo citron. Pro ranní stimulaci hodně vykoná rozmarýn a šalvěj. Vybraný olejíček nakapejte do malé misky a tu položte na polici ve sprše. Voda jej rozptýlí. Pár kapek oleje také přidejte do základu svého sprchového gelu.

Stop bakteriím

K oblíbeným postupům patří i smíchání olejů s kastilským mýdlem, což je biologicky rozložitelné mýdlo z olivového oleje, vody a louhu. (Pro každodenní mytí rukou se v takovém případě hodí levandule nebo pelargonie.)

Máte strach z bakterií? Pak svoji pozornost zaměřte na borovici, která je poměrně známou složkou využívanou v čisticích přípravcích. Tento olej bývá účinný při usmrcování spór kvasinek, E. coli a dalších nezvaných návštěvníků. Skvělý je na čištění podlah, navíc odpuzuje hmyz a odstraňuje zápach z cigaret. A co dalšího vaše lázeňská svatyně ocení?

Aromaterapeutický sprej i zkrášlující mléko

Zápach z koupelny jednoduše vyprovodíte tak, že do lahve s rozprašovačem nalijete vodu s esenciálním tymiánem (tymiánová silice je antibakteriální, antimykotická a protiparazitická) či rozmarýnem. Právě rozmarýn patří k životabudičům a taktéž ničí bakterie. Zároveň prokrvuje pokožku, takže je velmi vhodný na celulitidu. Stačí přidat pár kapek do pleťového mléka.

Mnoha lidem také voní tulsi neboli bazalka posvátná. Tulsi se v aromaterapii používá pro léčbu kašle, chřipky a nachlazení. Krotí bolesti hlavy, revmatismus a artritidu. Tlumí vysoké horečky a je považována za posilující a vitalizační prostředek neboli elixír života. Nadechněte se a dopřejte své koupelně čistotu i vůni!

Zdroje: 11 Essential Oils: Their Benefits and How To Use Them; The Best Essential Oils to Add to Your Bath Routine (and How to Do It Safely)

Autor článku: Andrea Veselá