Z přírody, 28. 4. 2023

Foto: Shutterstock

Říká vám něco termín mumio nebo mumijo? Jedná se o horskou pryskyřici, která se považuje za slzy skal. Tak počkat, od kdy hory slzí a jak vám to může pomoci nejen se sexuálním životem?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

V angličtině je to shilajit, v češtině také silajit. Pokud jste o horské pryskyřici ještě neslyšeli, věřte, že je to jeden z nejstarších přírodních prostředků na impotenci. Podle indických pramenů tradiční medicíny pozitivně ovlivňuje plodnost, vytrvalost, metabolismus, imunitu, paměť a vitalitu. A co to vlastně je?

Ájurvédský zázrak

Silajit je gumovitá, světle hnědá až černohnědá tekutina, pro kterou jsou domovinou zejména Himálaje, ale také hory v Rusku, Afghánistánu nebo Tibetu. Tento tak zvaný horský pot představuje fytokomplex s vysokou koncentrací minerálů, humusu, organických rostlinných materiálů a kyseliny fulvové. Již jen ta sama o sobě zlepšuje zdraví střev a imunitní funkce, ale také podporuje detoxikaci a chrání kognitivní zdraví.

Ne nadarmo se tak silajit stal bestsellerem ájurvédské medicíny. Indické prameny věnující se bylinám o něm tvrdí, že vyžene všechny „narušitele těla“. Proto je zpracováván a komerčně prodáván ve formě tablet a kapslí. Z jakých důvodů byste si ho měli pořídit i vy?

Reguluje hladiny cholesterolu

Nesmírnou výhodou mumia je jeho působení na udržování hladiny glukózy v krvi. Snižuje hladinu lipidů v séru (celkový cholesterol a triglyceridy) v těle. Také díky své antioxidační aktivitě vylučuje volné radikály a stimuluje imunitní systém.

Působí proti ztrátě paměti

Mumio vypouští toxiny a volné radikály rozpuštěné v přebytečné tekutině kolem životně důležitých orgánů, jako je mozek. Tím zabraňuje neurodegeneraci a buněčné smrti v mozku. Jinými slovy, jedná se o preventivní prostředek proti ztrátě paměti a demenci. Další pozoruhodnou vlastností tohoto bylinného léčiva je, že působí proti otokům.

Zvyšuje hladinu testosteronu

Nejen odborníci z řad ájurvédy tvrdí, že silajit je bezpečné afrodiziakum léčící erektilní dysfunkce, impotenci, předčasnou ejakulaci a neplodnost u mužů. Ovšem vypadá to, že ani ženy nepřijdou zkrátka. Četné studie na myších prokazují schopnost silajitu obnovit plodnost u samic potkanů, u kterých zároveň dochází k pozitivnímu nárůstu libida.

Na konečné závěry u lidských subjektů si sice ještě musíme počkat, ale prozatím situace vypadá slibně. A jak je to s dávkováním? Silajit užívejte dvakrát denně s mlékem. Nepřekračujte však denní doporučované množství 500 miligramů za den.

Zdroje: What Is Shilajit?; Ten benefits of shilajit; Benefits of Shilajit

Štítky: bylinky

Autor článku: Andrea Veselá