Z přírody, 14. 11. 2022

Foto: Shutterstock

Zrovna se vám udělal opar nebo na ně trpíte pravidelně? Zelený čaj, máta peprná nebo staré dobré zelí. To jsou prostředky, před kterými opary berou pomyslné nohy na ramena! Dáte jim šanci i vy?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

I malý opar způsobuje velké nepohodlí. Toto nechvalně známé nakažlivé onemocnění, za kterým stojí virus herpes simplex (HSV), permanentně svědí a bolí, ale ani jeho estetická stránka není žádná hitparáda. Co si s takovým nadělením počít? Pro radu i speciální mastičku můžete vyrazit do lékárny, ovšem připravte se na to, že farmaceutický produkt nebude právě nejlevnější. Nechcete raději vyzkoušet osvědčené prostředky? Konkrétně tyhle jsou trefou do černého!

Čaj. Ideálně ten zelený

Zelený čaj přináší mnoho sympatických výhod, mezi které patří například redukce cholesterolu, podpora metabolismu či nižší pravděpodobnost arteriální hypertenze a rakoviny. Zároveň příznivě ovlivňuje nervový systém a zabraňuje úzkostným stavům. Ale nápoj, který se pije už pět tisíc let, dokáže zlikvidovat i výše zmíněné kožní výrůstky! Použitý čajový sáček vložte na chvíli do mrazáku a přiložte na konkrétní postižené místo.

Máta jako další možnost

Máta peprná se obvykle doporučuje lidem, kteří mají co do činění s alergiemi, astmatem nebo bronchitidou, protože zprůchodňuje dýchací cesty. Bylinka s typickou vůní rovněž zvyšuje energetickou hladinu, zatímco tlumí nejrůznější bolesti. Vykazuje také chladivé účinky a značně urychluje hojení. A přesně tohle potřebujete ve chvíli, kdy „vyfasujete“ otravný opar! Rozmělněte tedy její čerstvé listy, čímž získáte hojivou „náplast“.

Zelí nepomáhá jenom trávení

Historické prameny uvádí, že na zelí nedali dopustit už staří Egypťané, pro které bylo mocným přírodním medikamentem, chutnou potravinou i obětním darem. Košťálovou zeleninu kulatého tvaru ovšem vychvalují i dnešní odborníci, neboť podle nich zlepšuje trávení a snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Už jste někdy slyšeli o tom, že zelné listy sklízí v boji s opary jeden úspěch za druhým? Ve formě obkladu tedy mohou vyřešit váš problém!

Autorský článek

Další info: What Kills Cold Sores Naturally? 25 Natural Remedies; 13 Natural Remedies for Preventing and Treating Cold Sores

Autor článku: Ivana Koutná